Dit moet je doen als iemand bevangen raakt door de warmte

19 juli 2022 om 16:19 • Aangepast 20 juli 2022 om 10:16
nl
Op een bloedhete dag als deze moet je uitkijken dat je niet 'bevangen raakt door de warmte'. Een vage term die volgens thermofysioloog Koen Levels onder te verdelen is in drie categorieën: vermoeidheid, hitte-uitputting en een hitteberoerte. Dat laatste kan zelfs levensbedreigend zijn. EHBO-instructeur Annemiek weet hoe je moet ingrijpen als het iemand te veel wordt.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

Het belangrijkste wat je moet doen als iemand bezwijkt onder hitte is vrij voor de hand liggend. "Zorg dat iemand uit de hitte verplaatst naar een koele ruimte", vertelt Annemiek Dorssers van de EHBO Vereniging Leende.

Naast een koele ruimte kun je iemand ook zelf afkoelen. "Koel iemand met een natte doek, bij voorkeur tussen de oksels, de liezen, de nek en het hoofd. Op deze plekken gaat dat het snelste."

Toch moet je voorkomen dat je zelf dokter gaat spelen. "Bel 112 als iemand echt verward of suf is." Het is soms moeilijk inschatten hoe slecht iemand zich voelt.

"Alleen laten drinken als iemand een glas kan aanpakken."

"Je kan iemand te drinken geven als diegene zelf een glas aan kan pakken, anders loop je het risico dat iemand stikt. Een sportdrankje helpt goed omdat daar veel mineralen, zouten en eiwitten inzitten."

De EHBO'er snapt wel dat je alleen kunt handelen met de middelen die je hebt. "Zo kun je de voeten in een bak water zetten of iemand afkoelen met een tuinslang. Verder kun je iemands huid nat houden en koelen met een ventilator."

Toch kun je niet van het ene op het andere moment bevangen raken door de hitte, zegt thermofysioloog Koen Levels. "Bepaalde dingen voel jeaankomen. Het begint vaak met vermoeidheid en puffen door de hitte. Dat is niet direct gevaarlijk, als je maar wat rustiger aan doet."

"Je krijgt hoofdpijn, raakt verward of hebt een slechte concentratie."

Bij hitte-uitputting worden de klachten al wat erger, weet hij. "Dan krijg je vaak hoofdpijn, ben je wat verward of heb je een mindere concentratie. Je kan dan nog wel functioneren maar het is van belang dat je stopt met jezelf inspannen."

Anders kan het uitlopen op een hitteberoerte. "Dat kan levensbedreigend zijn omdat de kerntemperatuur van het lichaam kan oplopen naar 40 graden."

De klachten die bij een hitteberoerte horen, liegen er dan ook niet om. "Het zenuwstelsel vermindert of valt uit waardoor je moeilijker of niet kan praten, je gaat wankelen tijdens het lopen of je ogen kunnen wegdraaien."

"Doe er alles aan om je lichaam te koelen."

Flauwvallen komt volgens de thermofysioloog ook voor. "Dat is voor je lichaam de manier om te laten zien dat het niet meer gaat."

Naast iemand anders helpen, is het ook belangrijk om zelf het hoofd koel te houden. "Zorg dat je stopt met inspanning. Daarnaast moet je er alles aan doen om je lichaam te koelen."

Daarvoor heeft hij verschillende manieren. "Als het niet anders kan, ga in de schaduw zitten. Een koude douche nemen en het liefst in een ijsbad liggen, zijn de beste middelen."

"Luister naar je lichaam."

De thermofysioloog snapt dat het voor een leek lastig is om klachten van elkaar te onderscheiden. "Luister gewoon goed naar je lichaam. Doe op tijd rustig aan en drink voldoende. Denk bij deze temperaturen niet dat het wel gaat."

LEES OOK: Hitteblog: Brabant zucht onder 34 graden • landingsbaan wordt nat gehouden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!