Luuk (17) stond als transgender op lange wachtlijst en hij is niet de enige

4 augustus 2022 om 12:41 • Aangepast 12 augustus 2022 om 11:08
nl
Transgenderjongeren moeten maandenlang wachten voor ze hulp kunnen krijgen. Voor volwassenen is die wachttijd zelfs nog veel langer. In totaal wachten zeker 500 mensen in Brabant en Limburg op transgenderzorg, blijkt uit cijfers van Genderteam Zuid-Nederland. "Dat kan mentaal heel zwaar zijn."
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...

Mensen die transgender zijn voelen zich niet thuis in hun lichaam. Ze zijn geboren als meisje, maar voelen zich een jongen, of andersom. Zij kunnen in transitie te gaan en hun lichaam aanpassen met hormonen of operaties. Daarnaast is er psychische hulp, want het is niet altijd even makkelijk om transgender te zijn.

Dat weet ook Luuk (17) uit Eindhoven. Hij is transgender en in behandeling bij Genderteam Zuid-Nederland. "Die lange wachtlijst kan mentaal heel zwaar zijn, dat geldt denk ik wel voor veel transjongeren."

Genderteam Zuid-Nederland is de grootste aanbieder in Brabant van medische en psychologische ondersteuning aan transgenderpersonen. Er zijn nu zo'n 510 mensen bij hen in behandeling, waaronder 324 Brabanders. Vorig jaar stonden er 351 volwassenen op hun wachtlijst en 177 minderjarigen.

Het aantal mensen dat door Genderteam Zuid-Nederland wordt behandeld groeit alleen maar: (In 2022 betreft het een schatting, dit aantal loopt nog op)

Wachten op privacy instellingen...

De wachttijd voor minderjarigen is korter, omdat er meer medewerkers zijn opgeleid om hen te begeleiden, vertelt Joep Roeffen. Hij is klinisch psycholoog en programmacoördinator bij Genderteam Zuid-Nederland. "Het belangrijk om jonge transgenderkinderen op tijd te helpen. Hun lichaam gaat in de puberteit door een verandering die ze helemaal niet willen en dat maakt het extra moeilijk."

"Mensen wachten vaak lang voor ze aan de bel trekken voor hulp."

Maar de lange wachtlijst valt veel mensen zwaar. Roeffen: "Mensen wachten vaak lang voor ze aan de bel trekken voor hulp. Als je dan nóg een jaar moet wachten is dat heel zwaar. Je kunt ondertussen vaak niet verder en het voelt alsof je leven stil staat."

Een van de redenen dat de wachttijd zo is opgelopen, is het personeelstekort. Roeffen: "Het gaat om ingrijpende veranderingen in iemands leven. Daarom is het voor de psycholoog ook belangrijk om te weten hoe een (medische) transitie in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken."

Een andere reden voor de lange wachtlijsten is dat er meer mensen zijn die hulp nodig hebben. "Meer mensen durven ervoor uit te komen dat ze twijfelen aan hun genderidentiteit, het wordt steeds bekender."

"Ik kijk er naar uit dat mijn stem straks lager wordt."

Die bekendheid heeft ook een keerzijde. "Er zijn ook mensen die denken: 'Het is een hype die maar eens afgelopen moet zijn'. Dat suggereert dat transgender zijn een keuze is. Maar ik ben nog nooit iemand tegengekomen die ervoor heeft gekozen", zegt Roeffen.

Ondertussen is Luuk begonnen met het slikken van mannelijke hormonen. Hij kan niet wachten op de veranderingen die hij gaat merken. "Ik kijk er naar uit dat mijn stem lager wordt en dat ik een mannelijkere bouw krijg. Daar heb ik heel veel behoefte aan. Ik denk dat ik daar ook veel zelfverzekerder van word."

Prideweek bij Omroep Brabant
Omroep Brabant onderzoekt hoe het is om homo, lesbisch, biseksueel of transgender te zijn in Brabant. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 augustus zie je de serie Prideweek op YouTube en op tv. Verder is er de hele week volop aandacht op social, online, tv en radio. Alle informatie vind je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!