Op bezoek bij Jeroen Dijsselbloem: 'Mijn moeder geloofde er niet in'
Midden in de natuur in Wageningen staat het huis van Jeroen Dijsselbloem. Daar woont hij samen met zijn vrouw. Hun twee zoons zijn het huis uit. Hier geen deurbel maar een ouderwetse klopper om aan te geven dat je er bent.
"We zoeken een leuk huis met een tuin, want we hebben een hond.”
Binnen een jaar moeten ze naar Eindhoven verhuizen. “We hebben stiekem al op Funda gekeken. Een beetje voorpret. We zoeken een leuk huis met een tuin, want we hebben een hond.”
Nog even ruimt hij snel met zijn vrouw de ontbijtbordjes op en dan mogen we binnen filmen. “Welkom, willen jullie koffie?”, vraagt hij gastvrij. Dijsselbloem oogt ontspannen. De spanning is eraf. Want dinsdag kreeg hij eindelijk duidelijkheid nadat de gemeenteraad voor hem gekozen had. “Het laatste uur zit je in onzekerheid. Wat gaat er gebeuren? Ik had echt geen idee.”
Eindhoven sprak vooraf de voorkeur uit voor een vrouw. Het werd een man. “Mijn moeder van 89 zei: ‘Het wordt een vrouw. Vergeet het maar.' Ze was er somber over. Ik zei dat ik het toch ging proberen omdat ik het heel graag wilde. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om het af te wegen.”
Zijn doel is om twee termijnen te blijven, twaalf jaar in totaal. “Je hebt tijd nodig om de stad echt te leren kennen.”
“Het is voor mij een nieuwe rol. Er is geen instructieboek."
Als minister van Financiën kon hij streng kijken, zo haalde de voorzitter van de vertrouwenscommissie dinsdag aan. Deze ochtend lacht Dijsselbloem voluit. “Iedereen wil altijd meer geld van de minister van Financiën. Dan moet je ook streng zijn. Dan krijg je het imago van streng en serieus.”
Als burgemeester wil hij dicht bij de mensen staan. “De burgemeester is toch degene die mensen het beste kennen of hopelijk als eerste aanspreken.” Hoe hij zo benaderbaar gaat worden, weet hij zelf ook nog niet.
Dijsselbloem was nooit eerder burgemeester. “Het is voor mij een nieuwe rol. Er is geen instructieboek. Het is belangrijk dat je ruimte laat in je agenda zodat die niet dichtslibt met bestuurlijke overleggen.”
“Ik zat op de jongensrang bij PSV, vijf gulden voor een kaartje."
Waar de huidige burgemeester John Jorritsma weleens de dienstauto over de busbaan liet rijden om sneller ergens te zijn, rijdt Dijsselbloem straks het liefst op de fiets door de stad. “Dat lijkt mij heerlijk. Ik heb lang in Den Haag gewerkt. Veel in de trein en in de auto moeten reizen voor mijn werk. Voor het eerst kom ik nu pal op mijn werk te wonen.”
Dijsselbloem keert terug naar de stad waar hij is geboren en waar hij een groot deel van zijn jeugd woonde. Zijn vader werkte in Eindhoven op een middelbare school.
Dijsselbloem ging naar een school aan de andere kant van de stad want ‘mijn vader wilde niet zijn eigen kinderen op school'. Tijdens deze periode begon hij met het bezoeken van de wedstrijden van PSV. “Ik zat op de jongensrang. Dat was vijf gulden voor een kaartje, in de hoek van het stadion.”
"Mijn moeder woont in Son. Wij komen daar heel veel.”
Op zijn negentiende ging hij studeren in Wageningen en daar woont hij nog steeds. Eindhoven is hij al die jaren niet vergeten. “Mijn familie woont in en om Eindhoven. Mijn moeder woont in Son. Wij komen daar heel veel.”
Al die jaren dat hij weg was uit zijn stad, moest hij iets tastbaars bij zich hebben. Het werd een miniatuurautootje met het PSV-logo erop. ”Dit heb ik heel mijn leven met mij meegesjouwd. Die stond ook op mijn bureau bij het Ministerie van Financiën. Ik ben al mijn hele leven PSV-fan. Ik had weinig tijd om naar PSV toe te gaan. Op deze manier was de club toch altijd aanwezig.” Als burgemeester gaat hij straks zeker weer wedstrijden bezoeken.
Er wordt geklopt. Een bloemetje van burgemeester John Jorritsma en zijn vrouw. Dijsselbloem krijgt ook veel appjes van vrienden die hem cursussen Brabants sturen. “Mijn vrouw denkt dat het heel snel weer terugkomt als we eenmaal in Eindhoven wonen. Houdoe! Tot in Eindhoven."
Dinsdag 13 september is Dijsselbloems eerste dag als burgemeester van Eindhoven.