Video

Joyce redt oververhit kalfje van de dood: 'Het stond te hijgen als een gek'

20 juli 2022 om 18:33 • Aangepast 21 juli 2022 om 11:01
nl
Het hart van dierenliefhebster Joyce huilde, toen ze dinsdagmiddag een oververhit kalfje ontdekte in een wei in Drimmelen. Samen met een vriendin en haar dochter zette ze alles op alles om het arme dier te redden. "Het kon niet eens meer drinken." Voor een schaap kwam de hulp te laat.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het was groot toeval dat Joyce dinsdag überhaupt door het Brabantse dorp reed. "Wij komen eigenlijk uit Rotterdam. Maar we zijn gek op kringloopwinkels. Nu had ik op Marktplaats een hartstikke leuk vloerkleed gevonden, dat we op konden halen in Geertruidenberg. Eigenlijk vond ik het veel te warm, maar mijn vriendin haalde me over om toch die kant op te rijden."

"Ik ben als een gek langs de deuren gaan rennen voor hulp."

Zo gezegd, zo gedaan. "Maar voor we terug naar huis zouden gaan, wilden we nog even langs tweedehandswinkel Sellavie in Made." Zo kwam het dat het stel het landweggetje in Drimmelen passeerde. Daar was het Joyce' vriendin Danitsja die het kalfje in de wei zag staan. "Kijk wat schattig, riep ze. Nou houd ik enorm van dieren, dus ik zei dat ze moest stoppen. Ik wilde hem aaien."

Maar eenmaal bij het kalfje aangekomen, zag ze dat het er slecht aan toe was. Op het filmpje dat Joyce maakte, is te zien hoe het dier duidelijk in paniek staat te hijgen. "Het was oververhit. Dus terwijl mijn vriendin de dierenambulance belde, ben ik als een gek langs de deuren gaan rennen voor hulp. Maar niemand was thuis."

"Het ging zo slecht met het kalfje, dat het niet eens meer wilde drinken."

Uiteindelijk vond Joyce toch een oplossing om het dier te koelen. "In de achterbak lag nog een bloempot van een eerder kringloopbezoekje. Met die in mijn handen ben ik - heel brutaal - in de tuin van een huis water gaan tappen. Maar het ging zo slecht met het kalfje, dat het niet eens meer wilde drinken. Op een gegeven moment heb ik zijn bek opengetrokken en het erin gegoten, in de hoop dat ze zich niet zou verslikken."

Met de dierenambulance in aantocht, kwam inmiddels ook de eigenaar van het weiland aangelopen. "Hij riep dat we van zijn land af moesten." Daarna liepen de emoties zo hoog op dat een boa de boel uiteindelijk moest sussen. De politie maakte woensdag bekend dat tegen de eigenaar van de dieren inmiddels proces-verbaal is opgemaakt.

"Ik heb het schaap nog gecontroleerd, maar zijn borstkas bewoog niet meer."

Terecht, vindt Joyce. Al hoopt ze vooral dat dit soort de ellende de dieren voortaan bespaard blijft. "We hadden geen tien minuten later langs moeten rijden. Dan had dit kalfje het niet gered." Voor een schaap kwam de zorg al te laat. "Toen we wegreden, zag ik hem liggen in de wei. Ik heb hem nog gecontroleerd, maar zijn borstkas bewoog niet meer. Heel sneu."

Een telefoontje later op de dag, wist het humeur van Joyce toch nog wat op te krikken. "Het was de boa, die me vertelde dat het kalfje het gered had. Een enorme opluchting. En dan te bedenken dat ik eigenlijk de deur niet uit wilde. Achteraf heeft het zo moeten zijn."

LEES OOK: Schaap in weiland overleden door de hitte, kalf net gered

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!