Video

Vakantie! Basisscholen gaan feestend de zomer in

22 juli 2022 om 15:12 • Aangepast 25 juli 2022 om 09:34
nl
Citotoetsen, coopertesten en een speelkwartier lang hinkelen in de hitte: na een schooljaar hard werken, zijn kinderen zo onderhand wel flink toe aan vakantie. Op basisschool de Vlindertuin in Den Bosch wijden ze daarom dit jaar de vakantie extra bijzonder in met een aftelmoment. Hoera, vakantie!
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

De vlaggetjes hangen op het schoolplein, het podium is geïnstalleerd voor een Vlindertuin-sing-a-long en de leerkrachten stuiteren over het schoolplein om de hyperactieve aftelclub bijeen te houden.

"Ik ben de aftelklok aan het zoeken."

Vanaf de zijlijn, waar een kinderopvang is gevestigd, kijkt een stel pauzerende peuters vanuit hun voederstoel toe. "Ik ben even de aftelklok aan het zoeken", zegt directrice Karin Pijnenburg. "Wij hebben dit ook nog nooit gedaan, eigenlijk."

De afgelopen twee jaar waren coronajaren voor de kinderen. Thuisonderwijs, vriendjes missen, zieke docenten en afstand houden. Juist omdat het deze zomer allemaal wat losser mag, willen de leraren de zes weken durende zomervakantie nóg iets feestelijker inluiden.

"Zwemmen, ijsjes eten, naar Griekenland..."

Pijnenburg telt af, van twintig naar nul. Eigenlijk sprinten de kinderen vanaf dat moment al gelijk het schoolplein af, met een enkeling die zijn prille, eerste vakantieminuten nog gebruikt om alvast de planning voor de komende zes weken door te nemen. "Zwemmen, ijsjes eten, naar Griekenland...", somt Stephanie uit groep vier op. "Maar ik vind het wel een beetje spannend. Ze hebben daar diepe zwembaden. En ik heb mijn diploma A nog niet."

Wat alle leerlingen met elkaar gemeen hebben, is dat de vakantie vanwege de extreme hitte geen moment te vroeg komt. Het was een weekje ploeteren met 40 graden, maar nu staan er zes weken relaxen op de planning.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!