Foutje gemeente kost anderhalve ton: 'Ons huis stond niet meer op de kaart'

22 juli 2022 om 20:00 • Aangepast 25 juli 2022 om 09:39
nl
Het huis van Eric-Jan en Lieke van Trijen in Halsteren staat al ruim drie jaar te verzakken. Grote scheuren zijn in alle gevels zichtbaar en stutten houden het huis voorlopig overeind. Het heeft ruim drie jaar geduurd voordat het echtpaar een verbouwvergunning kreeg en ze hebben ruim 150.000 euro extra kosten gemaakt. En dat alles volgens hen vanwege een gemeentelijke fout.
Profielfoto van Anne van Egeraat
Geschreven door
Anne van Egeraat

Eric-Jan en Lieke hebben een schadeclaim ingediend en er is een online steunactie voor ze opgezet. Hun huis staat letterlijk op instorten. Door stutten blijft de woning voorlopig nog overeind. “Maar er hoeft maar een schroef of een balk te breken en de boel kan instorten”, vertelt Eric-Jan.

"Dit huis is gebouwd nog voor de term bestemmingsplan bestond."

De plannen voor een verbouwing ontstonden in 2019 toen bleek dat het dak onder handen moest worden genomen. Ook was een scheur in de gevels ontdekt. Wat begon met één scheur, werden er steeds meer. De hele fundering bleek al te verzakken. "Ons huis is in 1904 gebouwd en heeft een fundering die te slap is voor de zachte ondergrond."

Nieuwbouw bleek dus de oplossing, althans, dat dachten Eric-Jan en Lieke. Het verzoek voor een bouwvergunning werd echter afgewezen. Door een fout in het bestemmingsplan. “Ons huis is in 1904 gebouwd, nog vóór de term bestemmingsplan bestond.”

"Ons huis bewoog sneller dan de gemeente dat deed."

Toen in 2012 een online kaart met het bestemmingsplan van het poldergebied in Halsteren werd gemaakt, is volgens Eric-Jan zijn woning per ongeluk van die kaart verwijderd. "Ons huis bestond dus wel, maar volgens dat kaartje niet. De agrarische bestemming was er nog wel, maar het BedrijfsWoning-label ontbrak."

Door zo'n klein foutje op een online kaartje ontstond een jarenlange strijd met gemeente. “Die maakte van dit kleine probleempje, één missend labeltje, een groot probleem.” Het schoot maar niet op, jaren gingen voorbij. “Op een gegeven moment bewoog ons huis sneller dan dat de gemeente dat deed.”

Grote scheuren lopen over alle muren van het huis.
Grote scheuren lopen over alle muren van het huis.

Uiteindelijk bleek een uitgebreide vergunningsaanvraag de oplossing. Maar zo’n uitgebreide aanvraag brengt een hoop onderzoeken en dus extra kosten met zich mee. “Zo’n procedure geldt normaal gesproken alleen voor grote bedrijven en organisaties, niet voor een woonhuis.”

"De verzekering kan niets uitkeren."

Er waren tientallen onderzoeken nodig, op ecologisch, akoestisch en archeologisch gebied. Ook moest de grond onder de loep worden genomen. Dit alles, gecombineerd met de snelle stijging van de bouwprijzen en bijkomende kosten als bouwadviezen en -werkzaamheden, leidde tot ruim 150.000 euro aan extra kosten.

Maar, met succes: na drie jaar kregen Eric-Jan en Lieke toestemming om te gaan bouwen. Of ze de extra kosten terugkrijgen, is nog maar de vraag. “De verzekering kan niets uitkeren.” Dus diende het stel een schadeclaim in bij de gemeente Bergen op Zoom, waar Halsteren onder valt. En er is hoop. "Dat er meerdere keren naar zo'n claim wordt gekeken laat zien dat we hier zeker aan mee willen werken", vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Maar in hoeverre dat gaat lukken, dat weten we 30 augustus." Dan wordt bekend in hoeverre het stel tegemoet wordt gekomen.

Ondertussen is het stel in ieder geval begonnen met de bouw van hun nieuwe huis. "Dat houdt ons op de been.”

Er is een steunactie voor Erik-Jan en Lieke gestart om alle bijkomende kosten te kunnen betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!