Verpleegkundige kritisch op plannen zorgminister: 'Loop eens een dag mee'

24 juli 2022 om 14:30 • Aangepast 1 augustus 2022 om 15:45
nl
Anja Bijveld werkt al dertig jaar als verpleegkundige in de ouderenzorg en zij is niet te spreken over de plannen van minister Helder van Langdurige Zorg. "Laat haar maar eens een dag meelopen met mij", zegt Bijveld in de Omroep Brabant talkshow KRAAK.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

De Osse verzorgster heeft in al die jaren veel meegemaakt in de zorg en nog veel meer gezien, maar na het horen van een aantal voorstellen van de minister moest ze een ingezonden brief naar de regionale krant schrijven en die kritiek kwam recht uit het hart: "Dat kun je wel zeggen ja", beaamt Bijveld.

"Wat de minister aandraagt, gebeurt allang."

"Ze wil 50.000 woningen voor ouderen bouwen, maar hoe ben je dat van plan met de huidige woningnood? Ze wil robotten inschakelen in de zorg. Daar hebben we jaren geleden een pilot mee gehad, maar die robotten waren veel te duur, dus die moesten weer weg", vertelt Bijveld. "De minister kwam met prachtige plannen en voorstellen alsof ze het opnieuw uitgevonden heeft, maar wat zij aandraagt, gebeurt allang.

Bijveld zou de minister graag een dagje op sleeptouw nemen, zodat die met eigen ogen kan zien hoe het eraan toegaat. "Mijn dienst begint om zeven uur 's ochtends, dan krijgen we een route met daarop alle namen van de cliënten, die ik ga bezoeken. Ik heb daar een kwartier per cliënt voor, of eigenlijk tien minuten, want de reistijd gaat er ook vanaf."

"Er moeten steunkousen aangetrokken worden en insuline gespoten."

Dan kun je op je vingers natellen dat er geen tijd overblijft voor een praatje. "Er moeten steunkousen aangetrokken worden, mensen moeten geholpen worden met douchen en aankleden, met hun incontinentiemateriaal, ogen moeten gedruppeld worden en insuline gespoten. Dat zou ik de minister willen laten zien."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!