Marianne Vos wint tweede etappe in Tour de France en pakt gele trui

25 juli 2022 om 16:21 • Aangepast 2 augustus 2022 om 10:14
nl
Wielrenster Marianne Vos uit Babyloniënbroek heeft maandag de tweede etappe gewonnen van de Tour de France voor vrouwen. Vos was in finishplaats Provins de snelste van een kopgroep van zes renners. De kopgroep kwam er na een tussensprint op twintig kilometer voor de finish. Door de zege verovert Vos ook de gele trui.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De tweede etappe begon in Meaux en eindigde 136 kilometer later in Provins. Vos nam door de winst de gele leiderstrui over van landgenote Lorena Wiebes, die zondag op de Champs-Élysées de eerste etappe had gewonnen.

"Wat kan ik zeggen, dit is de Tour", zei de 35-jarige Vos na afloop, die meteen ook de gele leiderstrui overnam van landgenote Lorena Wiebes. Die had haar zondag op de Champs-Élysées nog geklopt.

"Nee, dit is geen wraak daarvoor. Dit is gewoon een hele mooie dag", keek ze terug op een rit die na een lange aanloop iets meer dan 20 kilometer voor de finish enerverend werd.

Er waren wat valpartijen en na de tussensprint kwamen, op initiatief van de Italiaanse wereldkampioene Elisa Balsamo, zes rensters op kop. "We moesten gefocust zijn. Ik wist dat de wegen smaller werden en de wind een rol ging spelen. Het team heeft daarbij perfect geholpen."

Vos dacht niet meteen dat ze in de beslissende ontsnapping zat. Zelfs in de laatste kilometer twijfelde ze. "Omdat ik wist dat ik snelle meiden om me heen had en we allemaal die zware finale in de benen voelden. Ik ben de sprint aangegaan en moest hopen dat het genoeg was. Het is onbeschrijfelijk om hier een rit te winnen en het geel te veroveren."

Dinsdag volgt een rit van Reims naar Épernay met een lastig klimmetje in de finale. De Tour voor vrouwen eindigt zondag.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!