Video

Bert stopt na 45 jaar met zijn dierenwinkel: ‘Niemand mocht het overnemen’

30 juli 2022 om 19:00 • Aangepast 1 augustus 2022 om 12:13
nl
Na 45 jaar gaan zaterdag de laatste spullen over de toonbank van Bert van Zandbeek in dierenspeciaalzaak Sammy in Vught. Door een uitspraak van de Raad van State kon hij zijn winkel niet laten overnemen of doorverkopen. “Het is een vrijwillige keuze om te stoppen, maar het doet wel pijn dat ik mijn zaak definitief moet sluiten na al die jaren”, vertelt eigenaar Bert. "Ik heb wel wat traantjes gelaten."
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

In 1977 begon de destijds 18-jarige Bert samen met zijn vader de winkel in een bijgebouw naast hun huis aan de Adriaan Poortersstraat in Vught. “Vroeger hadden wij heel veel dieren thuis. Kippen, konijnen, duiven en zelfs een paard. Van jongs af aan ben ik al een dierenliefhebber, dus toen dit pand vrij kwam, wilde ik heel graag mijn eigen zaak beginnen.”

Maar na flink wat succesvolle jaren bleek dat er volgens het bestemmingsplan helemaal geen winkel mocht zitten op die plek. De gemeente Vught wilde daarom dat Bert zijn zaak zou sluiten. Dat liet hij niet zomaar toe en stapte naar de Raad van State. Die besloot begin 2018 dat Bert zijn zaak open mocht houden tot hij er zelf mee stopt. En dat moment is nu aangebroken.

“Ik besef dat alles wat ik vandaag doe de laatst keer is. Dat voelt heel gek. En ook wel moeilijk na al die jaren”, vertelt hij de laatste dingen aan zijn vaste klanten verkoopt. “De winkel was als een kind voor mij. Sammy zit in mijn hart."

“Sammy’s is een begrip in Vught en dat moeten inwoners nu missen.”

Bert heeft lang nagedacht over het sluiten van zijn winkel. De zaak laten overnemen of doorverkopen als dierenwinkel, mocht hij dus niet. Het was stoppen of zelf doorgaan. “Dat vind ik het moeilijkst, want de winkel had nog zeker dertig jaar kunnen bestaan. Het is echt een begrip in Vught en dat moeten inwoners nu gaan missen.”

Toch vond Bert dat het na al die jaren tijd werd om voor zichzelf te kiezen. “De dierenwinkel zit in mijn hart, dus ik was hier elke dag. Ook in het weekend en ‘s avonds. Maar daardoor heb ik al die jaren amper tijd gehad voor leuke dingen, mijn gezin en kleinkinderen”, zegt hij. “Nu ik met pensioen ga, kan ik eindelijk dingen doen die ik nooit eerder kon. Zoals oppassen op mijn kleinkinderen of eens naar de markt in het dorp bijvoorbeeld.”

“Zijn dierenwinkel leek soms op een buurthuis.”

De Vughtenaar heeft de afgelopen dagen al enorm veel bloemen, kaarten en cadeautjes gehad. Ook de 6-jarige Roos kwam langs om een zelfgemaakte kaart te geven. “Ik wilde iets doen voor Bert, omdat hij zo lief is voor iedereen. Ik kwam hier voor spulletjes voor mijn vissen, maar ik kon ook altijd gezellig met hem kletsen. Ik vind het jammer dat dat nu niet meer zo makkelijk kan.”

Heel veel vaste klanten gaan Bert én zijn dierenspeciaalzaak missen. De winkel staat nog vol met dierenvoer, speeltjes, hondenriemen en nog veel meer, dus veel klanten komen voor het laatst hun inkopen doen. “Sammy, want zo noemt iedereen hem, had echt kennis van zaken. Maar zijn dierenwinkel leek soms ook op een buurthuis, zo gezellig dat het er was. Dat we dat in Vught moeten missen, is eeuwig zonde”, vertelt vaste klant en oud-stagiair Elke.

Veel vaste klanten komen afscheid nemen en bedanken Bert op de laatste dag dat de winkel open is (foto: Megan Hanegraaf).
Veel vaste klanten komen afscheid nemen en bedanken Bert op de laatste dag dat de winkel open is (foto: Megan Hanegraaf).
De 6-jarige Roos uit Vught heeft als bedankje een kaart gemaakt voor Bert (foto: Megan Hanegraaf).
De 6-jarige Roos uit Vught heeft als bedankje een kaart gemaakt voor Bert (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!