Explosies en gebiedsverboden in Den Bosch: dit is wat we nu weten
In het holst van dinsdagnacht 26 juli doet een explosie huizen aan de Goedenrade in Den Bosch beven. Ruiten slaan kapot, een voordeur barst uit zijn voegen en dakpannen vliegen metershoog de lucht in. De schade aan één woning is gigantisch. Bij het zien van de brokstukken lijkt het een wonder dat niemand gewond is geraakt. Het gezin dat er woont, wordt elders ondergebracht.
Buurtbewoners vertellen dat iemand iets bij het huis heeft laten ontploffen. Maar ook dat de dader zich moet hebben vergist. In het huis zou een 'doodnormaal gezin' met twee jonge kinderen wonen. Niemand gelooft dat zij het doelwit waren. Uren later zegt ook de politie uit te gaan van een vergisaanslag.
Opzichtige camerazuilen
Welk huis waarschijnlijk wel het doelwit is, zegt de politie niet. Maar volgens betrouwbare bronnen die Omroep Brabant spreekt, kijken opsporingsdiensten nadrukkelijk naar het huis waar de meermaals veroordeelde Gracia K. in woont. Sinds kort heeft zij een relatie met de bekende crimineel Klaas Otto. Haar woning ligt 200 meter verderop en heeft hetzelfde nummer als het zwaar beschadigde huis aan de Goedenrade.
Om de rust in de wijk te laten wederkeren, besluit de gemeente Den Bosch opzichtige camerazuilen te plaatsen. Eén in de buurt van het huis aan de Goedenrade. En één bij de woning van Gracia K. aan de Stapelen. Dit moet een dader afschrikken nog eens terug te komen.
Gemeente sluit huis
Dat dit niet het gewenste effect heeft, wordt in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 juli duidelijk. Weer is het raak. Ditmaal bij het huis waar Gracia K. in woont. Iemand laat iets ontploffen. De schade is een stuk minder groot en ook nu raakt niemand gewond. Maar de angst is voelbaar in de wijk.
Het is de mensen achter de aanslag(en) menens en ze deinzen dus niet terug voor beveiligingsmaatregelen. Sein voor burgemeester Jack Mikkers om in te grijpen. Hij spreekt zondag 31 juli over gevoelens van ontwrichting en onrust in de buurt en besluit het huis aan de Stapelen voor een maand op slot te gooien. Ook legt hij de bewoner en diens partner een gebiedsverbod op.
Eerder al doelwit
Onder andere Gracia K. woont in het huis. Klaas Otto is hier als de partner van K. een vaak geziene gast. Beiden zijn bekenden van politie en justitie. Zo is Otto de beruchte oprichter van motorclub No Surrender. De rechtbank legde hem meerdere keren jarenlange celstraffen op voor onder meer witwassen, afpersing, zware mishandeling en leidinggeven aan een criminele organisatie. Gracia K. kreeg in het verleden flinke taakstraffen vanwege een gewelddadige caféruzie en witwassen.
Het is dus niet zo gek dat de blik van de recherche is gericht op het huis aan de Stapelen en de bewoners. Het is bovendien al de tweede keer dat deze woning doelwit is van een aanslag. In 2017 vuurde iemand meer dan tien kogels af op dit met camerabollen omgeven huis. Het raam aan de straatkant werd compleet doorzeefd. De politie heeft nooit kunnen achterhalen wie hierachter zit.
Crimineel milieu
Na die beschieting in 2017 besloot toenmalig burgemeester Ton Rombouts dat Faysal L. drie maanden lang niet in de buurt van het huis mocht komen. Hij was destijds de man van Gracia K. Beiden sliepen toen in het huis en bleven ongedeerd. De politie dacht dat hij het beoogde doelwit was en dat een conflict in het criminele milieu aanleiding was voor het extreme geweld. L. is veroordeeld voor witwaspraktijken en verboden wapenbezit.
L. beweerde tijdens een rechtszaak over dat gebiedsverbod dat niet hij, maar zijn schoonmoeder het doelwit zou zijn. Dit is de moeder van Gracia K. Zij sliep volgens buurtbewoners afgelopen zaterdagnacht in het huis aan de Stapelen, toen er iets explodeerde. Gracia K. zelf en Klaas Otto waren op dat moment op vakantie en dus niet thuis. Tegen het Brabants Dagblad zei de moeder van Gracia zondag stellig dat Otto er niets mee te maken heeft. Wie of wat dan wel, hield ze voor zichzelf.
Politieonderzoek
Onrust in de wijk Maaspoort is er dus volop. Maar wie achter de explosies zit, wie het doelwit is en wat de reden van de aanslagen is: dat zijn allemaal onbeantwoorde vragen, waar politie en justitie achter hopen te komen.