Video

Het gras van boer Paul blijft groen dankzij restwater van Bavaria

3 augustus 2022 om 19:47 • Aangepast 11 augustus 2022 om 10:33
nl
De koeien van Paul Schots in Son en Breugel staan te grazen in een groene wei. Ook zijn mais staat er gezond bij. De boer hoeft zich geen zorgen te maken over de aanhoudende droogte. Restwater van Bavaria wordt via ondergrondse slangen in zijn grond gepompt. "Ik heb geluk met dit water."
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Coen Theuwis
Geschreven door
Evie Hendriks & Coen Theuwis

Door de aanhoudende droogte is er een tekort aan oppervlaktewater. Het Landelijk Managementteam Watertekorten (LMW) neemt daarom vanaf woensdag waterbesparende maatregelen, die ook de landbouw treffen. Boeren kunnen daardoor last krijgen van het watertekort, waardoor hun oogst in gevaar komt.

Dat geldt niet voor boer Paul. Zijn biologische melkveehouderij ligt er goed bij en dat heeft hij te danken aan de bierbrouwerij.

"Ook in droge periode groen gras."

"Zij produceren naast bier ook veel restwater. Normaalgesproken zou dat via het Wilhelminakanaal de zee in stromen waardoor het compleet nutteloos is", legt hij uit. "Door slangen onder de grond komt dat gezuiverde restwater nu in mijn grond terecht. Hierdoor groeit mijn gras en mais ook in droge periodes."

In natte periodes wordt het water van Bavaria opgeslagen zodat er een buffer ontstaat. "Daarmee kunnen we ook omliggende natuurgebieden bewateren."

"De koeien hadden na twee uur niks meer te eten."

Voordat Paul hulp kreeg van Bavaria zagen de warme en droge dagen er anders uit. "Dan liet ik om half acht 's ochtends mijn koeien in de wei en moesten ze om half tien alweer terug de stal in omdat er geen gras meer was. De velden zagen er dan leeg, droog en dor uit."

De boer hoopt dat zijn systeem ook voor andere boeren beschikbaar komt. "Bij veel waterzuiveringsinstallaties ontstaat restwater. Als zij dit beschikbaar maken voor boeren is iedereen geholpen."

Zomaar water pompen uit kanalen, rivieren, beken of sloten mag namelijk niet door een onttrekkingsverbod. Paul prijst zich daarom rijk met zijn installatie. "Ik heb geluk met dit water. Zo kunnen we ook op droge zandgronden heel wat voor elkaar krijgen."

Overigens is Paul niet de enige die die luxe heeft. Ook boom- en plantenteler Remco Beekers uit Breda mag nu nog beregenen. Hij gebruikt grondwater dat hij zelf oppompt. Maar daar komt alsnog het een en ander bij kijken, legt hij uit.

"Ik heb geluk dat ik met grondwater kan beregenen, en dat moet ook wel."

"Je moet al die groenten en planten goed laten groeien. Droogte is sowieso al lastig. Daarom zie je ook dat wij in de sector veel aandacht besteden aan de bodem. Die moet van goede kwaliteit zijn zodat-ie water vasthoudt. Dan heb je minder water nodig. Dat heeft allemaal met elkaar te maken."

Zijn eigen bedrijf pompt dus zelf water uit de grond. Dat mag nog steeds. Maar stel dat de overheid ook dat niet meer toestaat, wat moet Remco dan?

"Ik heb geluk dat ik met grondwater kan beregenen, en dat moet ook wel. Als ik drie dagen niet kan beregenen dan kan ik de tent wel sluiten. Dan overleven mijn planten het niet. Dan blijft er niets van over. Na drie dagen is het gewoon klaar", besluit hij.

LEES OOK:

'Gebruik minder water', vraagt Brabant Water vanwege droogte

Sproei slim en ontdek het lek: zo bespaar je liters water

Overlevingswater om bijzondere rivierdieren in de Reusel te redden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!