Kans op superhittegolf in Brabant, maar wat betekent dat eigenlijk?
"Een gewone hittegolf maken we wel vaker mee, maar een superhittegolf, eigenlijk een hele hete hittegolf, dat is best bijzonder", zegt Johnny Willemsen van Weerplaza.
"Bij een superhittegolf tellen we vijf graden boven de gewone hittegolf op."
Bij een gewone hittegolf moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden of warmer zijn. En van die vijf dagen moet de temperatuur op drie dagen tot boven de 30 graden stijgen.
Bij een superhittegolf wordt vijf graden bij die temperatuur opgeteld. Dus vijf keer boven de 30 graden, waarvan drie dagen boven de 35 graden.
In Nederland halen we dit zelden, weet weerman Johnny Willemsen. "In 2019 was het heel heet, toen steeg het kwik voor het eerst boven de 40 graden en hadden we in Brabant en Limburg een superhittegolf."
Of we nu opnieuw onze borst nat moeten maken voor dit fenomeen? "Het hangt erom. Vijf dagen boven de 30 graden gaat zeker lukken", zegt de meteoroloog. "Of de temperatuur in die periode ook drie dagen boven de 35 graden stijgt? Ik denk dat het krap wordt en dat we een paar keer net op de 34 graden blijven hangen."
Superhittegolf of niet, het wordt snikheet. Daarom gaat vanaf woensdag het Nationaal Hitteplan in. Met het plan waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM organisaties, professionals en mensen in de zorg voor de aanhoudende hitte, zodat zij passende maatregelen nemen.
Kwetsbare groepen als ouderen en kleine kinderen kunnen door de hitte last krijgen van onder andere vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en uitdroging.
"Onder de 25 graden gaan we ook begin volgende week niet komen."
Vanaf maandag komt er meer vochtige lucht het land binnen en is er kans op een bui. Maar ook dan blijft het warm. "Onder de 25 graden gaan we niet komen", aldus Willemsen. "Het zou zomaar kunnen dat de hittegolf waar we nu in zitten tot dinsdag of woensdag duurt."
LEES OOK:
Dit is waarom je zo moe wordt van de hitte en dit kun je er tegen doen