Video

Wielerronde Vuelta brengt Spaans bloed bij Sint Willebrord naar boven

19 augustus 2022 om 11:02 • Aangepast 19 augustus 2022 om 16:56
nl
Als er een dorp is dat zondag recht heeft op de doorkomst van de Vuelta, dan is het Sint Willebrord wel. Van oudsher hebben de West-Brabanders namelijk een sterke band met de Spanjaarden en bovendien was de eerste Nederlander die aan de Ronde van Spanje meedeed een Willebrorder. "Ik denk dat we zondag massaal aan de straat staan", zegt William van Peer, kleinzoon van de beroemde wielerlegende Wim van Est.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Wilhelmus van Est, 1 meter 70, bruine ogen en donkerblond haar", zo leest William van Peer voor uit het paspoort van zijn grootvader. Met dit document reisde wielerlegende Wim van Est in 1957 af naar Spanje om deel te nemen aan zijn eerste Vuelta.

"Het was destijds al een hele onderneming om in het Spanje van dictator Franco te komen", vervolgt hij. "Hier is de officiële stempel op 23 april van de Spaanse ambassade in Den Haag. Die had hij nodig om Spanje in te komen. En hier staat de stempel waardoor hij er weer uit mocht."

"Een etappe van 200 kilometer kon vroeger in de Vuelta ook wel 40 of 50 kilometer langer zijn."

William van Peer is trots op zijn opa. En terecht, want Wim van Est is een echte wielerlegende die beroemd werd door zijn heftige valpartij in de Tour de France. Maar Van Est reed in de nadagen van zijn carrière ook twee keer de Ronde van Spanje.

"De Vuelta werd toen verreden in het voorjaar en was een beetje een minderwaardige ronde", weet de kleinzoon Van Peer. De organisatie ging, zeg maar, op z'n Spaans. Een etappe van 200 kilometer kon weleens 40 of 50 kilometer langer zijn. Het was echt het ondergeschoven kindje van de drie grote wielerrondes.

Dat is inmiddels al een tijdje niet meer het geval en William van Peer kijkt samen met wielerdorp Sint Willebrord uit naar naar doorkomst zondag van de Vuelta. Zeker ook omdat er een historische link bestaat met Spanje.

"Er zit wel wat Spaans bloed in de Willebrordse bevolking."

"Het volksverhaal gaat hier rond dat er na de tachtigjarige oorlog deserteurs van het leger van Alva zijn achtergebleven in deze omgeving", vertelt William van Peer. "Vandaar dat er veel Willebrorders zijn met een donkere huid en donkere haren. De naam Valentijn, die veel voorkomt, zou ook een verbastering zijn van het Spaanse Valentino. Ja, er zit wel wat Spaans bloed in de Willebrordse bevolking."

Bovendien was het ook een Willebrorder die als eerste Nederlandse wielrenner de Ronde van Spanje reed. "Dat was Marinus Valentijn in 1935", zo weet Van Peer. "Eigenlijk was hij de oervader van de Nederlandse wielersport. Hij werd tiende in het eindklassement."

"En daarna kregen we nog meer meer Willebrorders die de Vuelta hebben gereden. Wim van Est dus, maar ook Rini en Wout Wagtmans en Jacques Hanegraaf. Van oudsher is er dus een stevige band tussen Willebrord en de Vuelta."

Sint Willebrord gaat volgens William van Peer de doorkomst van de Vuelta dan ook goed vieren. "Ik denk dat we massaal aan de straat staan zondag. Het wordt een feest en als het weer ook nog Spaans is, is het helemaal perfect."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!