Kermisfeesten mét harde muziek verboden: buurtbewoners winnen rechtszaak
Ieder jaar wordt tijdens de kermis een grote feesttent neergezet in het centrum van Oss. Dit jaar zou van 18 tot en met 21 augustus het feest op het Eikenboomgaardplein zijn. Maar volgens buurtbewoners staat de muziek altijd veel te hard. “De muren en kopjes trilden ervan en de tv was niet te horen. Gek werden we ervan”, zei een buurtbewoonster eerder tegen Omroep Brabant. En daarom stonden zij, de organisatie en de gemeente Oss maandag opnieuw in de rechtbank.
“Het wordt een heel ander feest op een heel andere plek.”
Burgemeester Wobine Buijs heeft op 8 augustus de vergunning afgegeven. Volgens de advocaat van de gemeente kon dat, omdat de organisatie veel aanpassingen heeft gedaan om geluidsoverlast te voorkomen. “Het wordt een heel ander feest op een heel andere plek”, zei de organisator tijdens de zitting.
De Kermisfeesten zijn flink ingekort. Het evenement duurt nu nog maar vier dagen in plaats van zeven. Ook stoppen de feesten eerder op de avond. En alle achthonderd bezoekers - dat waren er vroeger tweeduizend - moeten vooraf een kaartje kopen.
Toch schrokken buurtbewoners dat de gemeente Oss überhaupt een vergunning had verleend. “De gemeente had beloofd om dit jaar geen grote evenementen met harde muziek toe te staan op het Eikenboomgaardplein. Ik had dit nooit verwacht”, zegt een buurtbewoonster die liever anoniem blijft, omdat ze na de gewonnen rechtszaak in 2018 is bekogeld en bedreigd.
“De burgemeester had haar huiswerk beter moeten doen.”
In 2018 stonden buurtbewoners van de Eikenboomgaard namelijk ook tegenover de gemeente in de rechtszaal. Toen besloot de rechtbank dat de buitenfeesten door mochten gaan, maar zonder muziek. Dat zag de organisatie niet zitten en dus gingen de Kermisfeesten met buitenmuziek in 2018 en 2019 niet door. Door corona konden de feesten de afgelopen twee jaar ook niet worden gehouden.
De organisatie baalt van de uitspraak. “Wij hebben al voor 30.000 euro kosten gemaakt, dus ik zit hier niet ontspannen”, zei de organisator. “Als het evenement niet doorgaat, zitten we binnenkort weer hier. Dan zijn mijn buren aansprakelijk voor alle kosten die ik heb gemaakt.”
De rechter realiseert zich dat dit een heel slechte boodschap is. “Die slechte boodschap had voorkomen kunnen worden als de gemeente zorgvuldiger en eerder op de vergunningsaanvraag had gereageerd”, zegt de rechter. “De burgemeester had haar huiswerk beter moeten doen.”
LEES OOK: 'Dit doet pijn', organisatie trekt stekker uit Osse Kermisfeesten na verloren rechtszaak