Met deze truc haal je de warmte uit je huis

17 augustus 2022 om 20:00 • Aangepast 30 augustus 2022 om 11:37
nl
Het is gelukkig al lang niet meer zo bloedheet als de afgelopen weken, maar de warmte je huis uit krijgen? Ho maar. Het is in huis nog steeds broeiend warm en een airco in elke ruimte is anno 2022 ook al lang niet meer de oplossing. Maar wat dan wel?
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Een airco vreet energie en een ventilator laten draaien, is geen oplossing. Dat weten we allemaal. Niet dus, zo meent Lisanne Havinga. De 34-jarige Utrechtse is assistent-professor Building Performance (gebouwprestaties) aan de TU/e in Eindhoven.

“Het klinkt raar, maar richt de ventilator niet op jezelf, maar op een raam.”

Havinga meent dat een ventilator juist ontzettend nuttig is voor afkoeling. Als het 's avonds eenmaal is afgekoeld, adviseert ze om boven én beneden ramen te openen. Dan komt de truc: zet de ventilator op de bovenste kamer op ongeveer anderhalf tot twee meter afstand van het raam.

“Het klinkt raar, maar richt die ventilator dan óp het openstaande raam. Dat creëert een onderdruk in de andere ruimtes. Een soort schoorsteeneffect dat de warme lucht aanzuigt en afvoert. Doe dit bij voorkeur 's nachts, met natuurlijk maatregelen voor inbraakveiligheid. Je kunt ook de wekker zetten en het in de vroege ochtend doen.”

“Het is heel raar dat we in Nederland weinig eisen stellen aan zomercomfort.”

Havinga is ook lid van het managementteam van Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES). Ze is daarmee voor de overheid verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe adviezen om te verduurzamen. En die zijn broodnodig, meent Havinga, want de oververhitting van huizen is vooral te wijten aan hoe we gewend zijn om te bouwen.

“Het is eigenlijk heel raar dat we in Nederland veel eisen stellen aan wintercomfort in woningen, maar niet aan zomercomfort. Daarbij gaan we uit van temperaturen van 10 graden onder nul en harde wind. Zoiets komt nauwelijks meer voor.”

“We zouden veel meer rekening moeten houden met het wooncomfort in de zomer. Bij het onwerpen van huizen kan oververhitting echt wel beperkt worden. Ik zie dat woningcorporaties bijvoorbeeld wel bezig zijn met verduurzaming, maar isoleren maakt je woning niet koeler. Dat wordt overal beweerd, maar dat is echt een fabeltje. En voor zonwering voelen ze zich dan weer niet verantwoordelijk.”

“Denk bij elke zonnestraal die je woning binnenkomt: help!”

Zonwering. Het hoge woord is eruit. “Verreweg de grootste boosdoener is zonnestraling. Alle deuren en ramen sluiten helpt, maar zorgen dat geen enkele zonnestraal jouw woning in kan schijnen, is opdracht nummer één. Dat hoeft echt niet veel te kosten, want je hebt tegenwoordig goedkope zonnedoeken die je met zuignappen op je ramen kunt plakken. Zo makkelijk kan het zijn. Je zou bij elke zonnestraal in je huis moeten denken: 'Help!' Maak daar werk van, want de zomers worden de komende jaren écht niet koeler.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!