Om de tafel met Remkes: Brabantse stallenaanpak voorbeeld voor hele land

22 augustus 2022 om 17:37 • Aangepast 6 september 2022 om 17:38
nl
De twaalf provinciebestuurders met stikstof in hun pakket schoven maandag aan bij stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De Brabantse gedeputeerde Erik Ronnes is hoopvol over zijn aanpak, maar er zijn ook zorgen. "Het tijdspad is moordend en er is nog heel veel onduidelijk." Ondertussen lijkt het erop dat de Brabantse stallenaanpak als voorbeeld kan gaan dienen voor de landelijke maatregelen.
Profielfoto van Tessel Linders
Geschreven door

Gedeputeerde Ronnes zat niet voor het eerst aan tafel met het kabinet. Maar deze keer was er volop ruimte om de Brabantse aanpak toe te lichten en zorgen te uiten.

Want zorgen zijn er volop. Te beginnen met de financiële middelen. Ronnes: "Brabant heeft al 45 miljoen gekregen om stallen snel schoner te maken. Daar komt de komende tijd nog wel wat bij. Maar we maken ons zorgen over wat de afhandeling van de plannen gaat kosten. Per provincie krijgen we daar 1,2 miljoen voor. Dat is echt veel te weinig."

Daarbij is het moeilijk werken, als het complete pakket aan maatregelen voor die toekomst nog onduidelijk is. Ronnes noemt het mestbeleid, regels rond afwaardering van grond en de stoppersregelingen.

"We weten nog steeds niet wat de voorwaarden precies zijn. Daarnaast loopt nu pas de eerste regeling en werkt het ministerie nog aan de tweede regeling. Zolang dat niet duidelijk is kunnen bedrijven geen afweging maken."

Ook heeft Brabant een warm pleidooi gehouden voor een betere uitleg bij het meetsysteem van de overheid. AERIUS is een programma waarmee berekend hoeveel stikstof er wordt uitgestoten en hoeveel er neerslaat op natuurgebieden. Volgens Ronnes is niet helder wat er wel en wat er niet wordt meegeteld en dat zorgt voor onrust onder boeren. "Heldere communicatie kan dat voorkomen."

PAS-melders
Een terugkerende zorg, zijn de zogenoemde PAS-melders. Deze bedrijven konden onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) volstaan met een melding van de berekende stikstofbelasting op kwetsbare natuur. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 moeten zij nu ook een vergunning hebben en die kunnen deze boeren alleen krijgen als daar stikstofruimte voor wordt gevonden.

Ronnes ziet voor een deel van de Brabantse PAS-melders een oplossing. Door hun stallen aan te passen en zo stikstof te verminderen, kan diezelfde bespaarde stikstofruimte een vergunning opleveren. Probleem: banken financieren de stalaanpassing niet als de betreffende boer geen vergunning heeft. "Ik denk dat de provincie of rijk geld moet kunnen voorschieten", zegt Ronnes. "Daarmee kan je een deel van de PAS-melders legaliseren en dat is wat we allemaal willen."

Deadline snel dichterbij
Brabant loopt voorop als het om het beleid rond stalaanpassingen gaat. Provinciebestuurder Ronnes ziet de deadline van 1 juli 2023 met rasse schreden naderen. "Ook wij wachten nog op heel veel gegevens. De doorberekening van de emissie-arme stallen bijvoorbeeld. Die gegevens had ik ook het liefst gisteren al gehad. Maar we moeten wachten." En dat wachten kost kostbare tijd.

Het kabinet ziet ook dat Brabant voorop loopt. Ronnes: "Provincies vragen om meer landelijke maatregelen. Daar zouden bijvoorbeeld de stalaanpassingen goed in kunnen passen vindt ook het kabinet."

Ronnes wil alle hoofdpijndossiers bij elkaar pakken: stikstof-, klimaat- en waterproblematiek. Daarmee wordt de opgave nog groter dan die al was. "We doen in elk geval ons uiterste best om die datum van 1 juli 2023 te halen. Maar het wordt een zware kluif." Het kabinet heeft volgens hem toegezegd dat er binnen twee maanden duidelijkheid moet zijn over de stikstofmaatregelen voor industrie en verkeer.

De provinciebestuurders sloten maandag de rij met gesprekken met het kabinet en Remkes. Eerder schoven onder meer boerenorganisaties, natuurorganisaties, bedrijfsleven en banken al aan. De boeren worden uitgenodigd voor een nieuw gesprek.

LEES OOK: Dit is wat je moet weten om de stikstofcrisis te begrijpen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.