Vogels het leven zuur maken om botsingen met vliegtuigen te voorkomen
Van Erve en zijn collega's zijn iedere ochtend vroeg uit de veren. Een half uur voor de eerste vlucht op Eindhoven Airport voeren ze de eerste inspectie uit. De controles gaan door tot het laatste toestel op het vliegveld is opgestegen of geland.
"Onze hoofdtaak is het verjagen van vogels die op of rond de hoofdbaan zitten." Geen eenvoudige klus. Alleen al deze ochtend kwam Ad bij een telling op 109 vogels die de veiligheid van het vliegverkeer kunnen bedreigen.
"We proberen er alles aan te doen om dierenleed te voorkomen."
"De torenvalk, duif, buizerd, kievit en spreeuw zijn de belangrijkste vogelsoorten die we hier bestrijden. Van kraaiachtigen zoals de kauw, ekster, gaai en zwarte kraai hebben we relatief weinig last", somt Ad op.
Deze vogels worden verjaagd, gevangen of in het uiterste geval afgeschoten. "Dat doen we liever niet. Alle teamleden zijn grote natuurliefhebbers, dus we proberen er alles aan te doen om dierenleed te voorkomen", verzekert Van Erve.
In zijn opzichtige gele dienstauto rijdt hij dagelijks tientallen rondes op het vliegveld. Zijn wagen heeft een stevige geluidsinstallatie op het dak. Als het handgeklap van Ad de vogels niet doet opveren, dan drukt hij op audioknop en slingert een schril gepiep de lucht in. "We spelen angstgeluiden van vogels af. Dat werkt meestal."
De vogels die zich niet laten foppen, probeert de Bird Control Unit te vangen. Zo worden bijvoorbeeld roofvogels in vangkooien gelokt met aas. De vogels worden daarna op afstand van het vliegveld weer uitgezet.
Helaas is dat zondagavond niet gelukt met een kleine torenvalk. Na een botsing met een toestel van de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizzair, moest de piloot het vertrek met gierende banden afbreken. Passagiers en bemanning kwamen met de schrik vrij.
Ook tot opluchting van Van Erve en zijn team dat niet alleen vogels verjaagt en vangt, maar ook volop in de weer is met het tellen van vlinders, muizen, konijnen, vleermuizen, horsten van roofvogels.
Vermoedelijk behoort de omgeving van de luchthaven tot de best gekende natuurgebieden van Nederland. Inclusief de diepvriezer waarin het tere lijfje van de ongelukkige torenvalk wordt bewaard.