'GGzE heeft enorm probleem als psychiatrie-opleiding wordt stilgelegd'

24 augustus 2022 om 13:43 • Aangepast 25 augustus 2022 om 11:23
nl
De Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) heeft een enorm probleem als de opleiding tot psychiater definitief wordt stilgelegd. 25 artsen die deze studie volgen, zouden dan moeten vertrekken. De werkdruk voor psychiaters wordt dan te groot en cliënten zullen langer moeten wachten op zorg. Ook leidt de GGzE financiële schade als de Registratie Commissie Geneeskundig Specialisten (RGS) bij haar schorsingsbesluit blijft. Dat zeggen deskundigen over de situatie tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

De registratiecommissie heeft de licentie van GGzE voor de opleiding tot psychiater per 1 juli opgeschort. Dit is gedaan na onderzoek van een melding met ernstige klachten over een onveilig leerklimaat door huidige en oud-artsen in opleiding tot specialist.

De opleiding mag voorlopig geen nieuwe artsen aannemen. Als de RGS bij haar besluit blijft, moeten de 25 artsen die nu worden opgeleid tot psychiater per 1 januari 2023 vertrekken. Binnenkort bekijkt de commissie de situatie opnieuw.

'Gigantische roostergaten'
Dat dit tot onrust onder personeel en cliënten leidt, is volkomen logisch, zeggen twee gezondheidseconomen tegen Omroep Brabant. Xander Koolman van de Vrije Universiteit en emeritus hoogleraar Richard Janssen aan Tilburg University duiden de ontstane situatie bij GGzE. Volgens hen is dit een ultiem drukmiddel van de registratiecommissie om aan problemen te werken.

Allereerst heeft het besluit de opleiding te schorsen natuurlijk enorme impact op de 25 artsen die de 4,5 jaar durende opleiding tot psychiater volgen. Zij hebben al jarenlange studies afgerond, waaronder geneeskunde. "Zij zullen zich nu wel achter de oren krabben of dit wel goedkomt", zegt Koolman. "Voor hen hangt hier veel van af."

Als de 25 daadwerkelijk weg moeten, ontstaan er gigantische roostergaten, zegt Janssen. Dat zit zo: artsen die de psychiatrie-opleiding volgen, werken dagelijks met cliënten die zware en langdurige zorg nodig hebben. Zij doen dat onder begeleiding van psychiaters en draaien onder andere avond- en nachtdiensten. Zij zijn dan eerste aanspreekpunt.

Richard Janssen, emeritus hoogleraar gezondheidseconomie.
Richard Janssen, emeritus hoogleraar gezondheidseconomie.

“Met het wegvallen van 25 artsen in opleiding verdwijnt dus veel mankracht. De werkdruk voor het overige personeel wordt dan te hoog. Zoveel cliënten kun je niet opvangen. Er is al een groot tekort aan psychiaters”, zegt Janssen.

Volgens Koolman hebben opleidingscentra, zoals in dit geval GGzE, normaal gesproken een voordeel om personeel vast te houden. "Zij hopen goede artsen in opleiding tot specialisten vast te leggen. Maar als je niemand meer mag opleiden, valt dit voordeel natuurlijk weg."

Minder personeel betekent dat minder cliënten zorg krijgen. Wie door een psychiater wordt behandeld, heeft vaak ernstige psychische stoornissen. Deze zorgtrajecten zijn langdurig. "Wachtlijsten worden daardoor langer, terwijl juist zij vaak goede hulp nodig hebben", vat Koolman samen.

In de portemonnee
De GGzE voelt dit ook in de portemonnee. Als de 25 psychiaters in spe verdwijnen, kan GGzE veel werkuren niet meer declareren bij zorgverzekeraars. Ook valt de vergoeding van de overheid voor het opleiden van mensen weg. “Veel GGZ-instellingen hebben het niet al te ruim. Zo kan de schorsing van een opleiding direct de begroting raken”, zegt Janssen.

Al met al is de GGzE er volgens Janssen en Koolman alles aan gelegen om het schorsingsbesluit van de registratiecommissie, van tafel te krijgen. Janssen: "Ze zullen er vol op inzetten en de situatie moeten oplossen. Anders heeft GGzE echt een enorm probleem."

GGzE is het niet eens met het besluit de opleiding te schorsen en heeft bezwaar aangetekend. De instelling zegt direct aan de slag te zijn gegaan om de situatie te verbeteren. Zo is een externe vertrouwenspersoon gevraagd onderzoek te doen. Volgens de GGzE is de zorg voor cliënten niet in gevaar.

Weet u meer over deze kwestie? Mail dan naar [email protected]. Tips worden vertrouwelijk behandeld.

LEES OOK:

Psychiatrie-opleiding van GGzE geschorst na klachten van studenten

GGzE over schorsen psychiatrie-opleiding: 'Zorg cliënten niet in gevaar'

Crisis bij GGzE: rechter kijkt in spoedprocedure naar positie van bestuur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!