Met een doodskist van paddenstoelen wordt je lijf een bron van nieuw leven
Met een glimlach op zijn gezicht komt Bob Hendrikx met zijn witte doodskist aanrijden bij DELA in Veldhoven. “Dit is hem: de Loop Living Cocoon, die is gemaakt van de worteldraden van paddenstoelen.” Zo'n kist groeit in zeven dagen en dan kan hij gebruikt worden.
“Bob heeft hele goede ideeën, maar hij heeft minder kennis van de uitvaartbranche."
Anderhalf jaar geleden ging Hendrikx met zijn plan naar het hoofdkantoor van het uitvaartbedrijf. “Ik vertelde mijn idee en gelukkig geloofden ze erin. Nu staan we hier met een grote versie en kan het grote publiek kiezen voor deze kist”, zegt een trotse uitvinder.
Eerst was de levende doodskist niet geschikt voor een uitvaart, vertelt Ilse van de Voort van DELA. “Bob heeft hele goede ideeën, maar hij heeft minder kennis van de uitvaartbranche. Zo was Bob vergeten dat een kist ook waardig gedragen moet kunnen worden. Dat probleem is nu opgelost.”
En dus heeft DELA besloten om de paddenstoelenkist vanaf nu aan te bieden. “Wij willen in 2030 alleen nog maar klimaatneutrale uitvaarten verzorgen. Daar past deze kist perfect bij”, zegt Van de Voort.
"Zo worden we een bron van nieuw leven.”
Maar hoe zit dat dan? Waarom is deze kist beter dan eentje van hout? “De paddenstoel is de grootste recycler op de aarde en zet alles wat dood is om in nieuw leven. Waarom zouden we dat met onszelf niet doen? Zo worden we een bron van nieuw leven”, begint Hendrikx.
In de bodem zijn de kist en het lichaam in 45 dagen opgelost, legt de uitvinder uit. “Zo gaan wij op een natuurlijke en snelle manier terug naar de natuur. Bij de traditionele doodskisten duurt het al snel tien jaar voordat de kist is vergaan.”
Een ander belangrijk verschil: de kist van Hendrikx groeit in zeven dagen, bij een boom kan dat al snel 40 tot 50 jaar duren. “En alles komt uit Nederland.”
“Als je iets in de fik wilt zetten, doe dan deze."
De levende doodskist is ook goedgekeurd voor gebruik bij crematies. Dat klinkt tegenstrijdig, omdat bij de verbranding ook het wortelnetwerk van paddenstoelen verbrandt en er dus geen nieuw leven wordt gecreëerd. “Als je een kist wilt verbranden, dan liefst deze. Dat is echt een stuk milieuvriendelijker”, reageert Hendrikx.
Bij DELA zien ze al dat er vraag is naar de levende doodskist. “Nog geen honderden, maar we kregen de vraag al een aantal keer”, vertelt Van der Voort. “Het is voor nu een duurdere kist, bij ons zal hij net boven de duizend euro gaan kosten.”
Of dit de toekomst is? Dat weet Van der Voort niet, maar het is volgens haar wel een stap in de goede richting.