Windmolen kost zeearend het leven: 'Een machtig mooi beest'

29 augustus 2022 om 16:10 • Aangepast 30 augustus 2022 om 08:45
nl
In natuurgebied Markiezaat bij Bergen op Zoom is een zeearend door een windmolenwiek geraakt en om het leven gekomen. Een vogelaar vond de resten van het dier zondagavond onder de molen, op de grens van Brabant en Zeeland. Volgens boswachter Erik de Jonge van Brabants Lansdschap zijn windmolenparken een groot probleem voor vogels.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Hij wordt wel de wolf onder de vogels genoemd. De zeearend die ook pas terug is in Nederland en dat in een nog kleine populatie. Daarom is een zeearend die verongelukt door een botsing met de wiek van een windmolen een groot verlies, zegt boswachter Erik de Jonge. Hij hoopt op technische oplossingen om dit soort ongelukken voortaan te voorkomen.

Speciale software
Erik de Jonge pleit ervoor om de windmolens bij Markiezaat uit te rusten met een detectiesysteem. Camera's kunnen dan zien wanneer er een vogel aan komt vliegen.

Met speciale software kan de molen dan binnen een seconde stil worden gezet. In de Flevopolder wordt dit al toegepast. Een andere mogelijke oplossing zou kunnen zijn om een wiek van de molens zwart te verven. Vogels zouden daar op kunnen reageren en de molens ontwijken.

Praten over oplossingen
Na het ongeluk heeft de eigenaar van de windmolens al contact opgenomen met de boswachter om te praten over oplossingen. Erik de Jonge noemt de zeearend een 'machtig mooi beest' en een absolute aanwinst voor de Nederlandse natuur'.

Vorige week kwam er ook al een jonge visarend uit de Biesbosch om het leven toen het dier tegen een hoogspanningskabel vloog.

Kamervragen Partij voor de Dieren
Partij voor de Dieren in Brabant heeft na het nieuws over de zeearend vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de bescherming van dieren tegen de gevaren van windturbines. Dat laat de partij maandagavond weten.

Volgens statenlid Paranka Surminski zijn beschermende maatregelen die straks voor nieuwe windturbineparken in Brabant gelden niet voldoende. "We moeten maatregelen nemen om in het hele land ook oude windturbines veiliger te maken. Het is niet de eerste keer dat dit is gebeurd. Nu er wéér een dode zeearend is gevonden, wordt eens te meer duidelijk dat de turbines een serieuze bedreiging vormen voor zeearenden en andere vogels, net als voor vleermuizen", aldus Surminski.

De verongelukte zeearend (foto: Erik de Jonge)
De verongelukte zeearend (foto: Erik de Jonge)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!