Steeds meer daklozen in Brabant: 'De druk wordt alleen maar hoger'

30 augustus 2022 om 16:31 • Aangepast 31 augustus 2022 om 09:27
nl
Brabant telt steeds meer daklozen en daardoor kunnen de opvangcentra de vraag naar hulp nauwelijks aan. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant bij diverse gemeentes. "De druk is heel hoog en wordt alleen maar hoger."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Een van de plaatsen die het aantal daklozen ziet stijgen, is de gemeente Breda. "We zien duidelijk meer mensen die begeleiding en hulp krijgen omdat ze dakloos zijn of dreigen te worden", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Die toename komt voor een groot deel door arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Die komen naar Nederland om te werken, maar als ze hun baan kwijtraken belanden ze op straat. "We werken daarom in Breda samen met een organisatie als Barka. Dat is een stichting die daklozen en arbeidsmigranten uit Oost-Europa weer aan werk probeert te helpen. Ook die stichting heeft het drukker dan de afgelopen jaren."

Eindhoven heeft inmiddels veel overlast door het toenemend aantal dakloze arbeidsmigranten. Ze maken lawaai, doen hun behoefte op straat en slapen zelfs op balkons van inwoners. "We zien dat groepjes daklozen vaak intimiderend overkomen", vertelt Geesje Liebregts van hulpverleningsorganisatie Springplank. "Iemand in zijn eentje met een biertje op straat is vaak niet zo'n probleem, maar dat wordt anders als het vier of vijf mensen bij elkaar worden."

Maar hoe worden die arbeidsmigranten dan dakloos? "Zij komen hier vaak met een woonwerkcontract", vertelt Liebregts. "Als ze hun baan en hun huis kwijtraken, gaan niet terug naar Oost-Europa, omdat de omstandigheden daar soms blijkbaar nog slechter zijn."

"De druk wordt alleen maar hoger."

In Zuidwest-Brabant werken gemeenten als Bergen op Zoom, Roosendaal, Halderberge en Woensdrecht samen op het gebied van daklozenopvang. Zij zien specifieke stijging van het aantal arbeidsmigranten dat op straat belandt, maar toch zijn er wel zorgen.

Een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom. "We zien dat de opvangplekken in de samenwerkende gemeenten voor honderd procent gevuld zijn en de druk wordt alleen maar hoger. Daarom zijn oplossingen hard nodig."

"Het is voor daklozen lastig om bij het juiste loket aan te kloppen."

Maar wat ís de oplossing dan? Een woordvoerder van de gemeente Tilburg denkt dat het duidelijker moet worden waar je hulp kunt krijgen. "Voor veel daklozen is het niet alleen lastig om een huis te vinden, maar ook het juiste loket waar ze kunnen aankloppen voor hulp."

Toch is een betere vindbaarheid nog geen garantie op betere vooruitzichten. Daarvoor is ook extra geld broodnodig, meent de gemeente Tilburg. "We hebben daklozenopvang Traverse 1,3 miljoen extra gegeven om extra opvang te regelen. Vooral voor gezinnen om zo de druk op de opvang weg te nemen.”

Daarmee stipt de woordvoerder direct nog een gevoelig punt aan, want ook gezinnen raken steeds vaker dakloos. "Die belanden bijvoorbeeld op straat door een scheiding. Mensen gaan uit elkaar, maar kunnen vervolgens geen nieuw huis vinden of betalen."

Zorgorganisatie NEOS in Eindhoven begeleidt gezinnen, die op straat zijn beland en waar extra begeleiding nodig is. Bijvoorbeeld door achterliggende problemen, zoals huiselijk geweld. "Ook wij zien het er meer worden." Toch is het volgens een woordvoerder niet makkelijk te zeggen wat de oorzaak daarvan is. "Dat blijft voor ons ook grotendeels raden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!