Philips schikt voor miljoenen in de VS vanwege vermeende misleiding

2 september 2022 om 08:13 • Aangepast 12 september 2022 om 15:56
nl
Philips betaalt openbaar aanklagers in de Verenigde Staten omgerekend 24,1 miljoen euro vanwege de vermeende misleiding van Amerikaanse zorgverzekeringsprogramma's. Aanklagers beschuldigden een dochteronderneming van Philips ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben omgekocht.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Met de schikking zetten het medisch-technologisch bedrijf en justitie in de VS een punt achter de kwestie.

De beschuldigingen draaien om het voormalige Respironics, een bedrijf in beademingsapparatuur dat sinds 2007 in handen is van Philips. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt dat bedrijf ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben 'betaald' met gratis informatie over de therapieën die artsen patiënten zoal voorschrijven. De leveranciers konden die informatie gebruiken voor hun marketing.

'Geen schuldbekentenis'
In ruil daarvoor zouden de leveranciers er bij zorgverzekeringsprogramma's Medicare, Medicaid en TRICARE op hebben aangedrongen voor beademingsapparatuur van Respironics te kiezen. Dat zou neerkomen op misleiding.

Het Philips-onderdeel stelt dat het met de schikking geen schuld bekent. Wel heeft het bedrijf beloofd mee te werken aan een vijfjarig traject dat is gericht op integer zakendoen. Het voormalige Respironics kijkt daarbij nog eens kritisch naar zijn deals met partijen die patiënten medische behandelingen voorschrijven. Ook staat het verkoopteam van het bedrijf onder toezicht.

Klokkenluider
De medewerker van Respironics die de vermeende fraude meldde bij de Amerikaanse autoriteiten krijgt een deel van de som geld die Philips betaalt. De klokkenluider krijgt ongeveer 4,3 miljoen dollar, volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Eerder deze week trof Philips al een schikking van 4,2 miljoen dollar met Amerikaanse aanklagers. Het bedrijf had het leger niet goed geïnformeerd over aanpassingen aan bepaalde medische apparatuur die de strijdkrachten gebruikten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!