Je eigen piepers rooien bij de boer: 'Aardappels komen niet uit de winkel'
Vooral gezinnen met kleine kinderen trokken naar Zevenbergen om op de mulle zandakker aardappels te rooien. Heel moeilijk bleek dat trouwens niet. Veel aardappels zijn al zichtbaar aan het oppervlak. Met een riek in de hand is een kilozak al snel gevuld.
"Ik wil mijn zoontje bijbrengen waar zijn eten vandaan komt."
"Het gaat eigenlijk heel gemakkelijk" , zegt Marloes Jansen uit Roosendaal. Met haar dochter en zoontje is ze aardappels aan het rooien. "Mijn zoontje is heel erg geïnteresseerd in waar dingen vandaan komen en dat probeer ik hem zo een beetje bij te brengen", zegt Marloes. Hoewel de temperaturen nog zomers zijn, wil ze later deze week een lekker stamppotje maken met de zelf geoogste aardappelen.
Tamara uit Terheijden heeft met haar zoontje net een zakje aardappelen gevuld. "Altijd als hij zelf iets kan doen, zoals op de kinderboerderij, dan is hij blij. Hij is dolenthousiast en wil zelfs nog een zakje vullen." Voor Tamara is het vooral belangrijk om haar kind te leren waar aardappels vandaan komen en dat ze niet uit de supermarkt komen. De zelf geoogste aardappelen, daar gaat ze frietjes van maken.
"De oogst valt heel erg mee ondanks de droogte."
Ondanks de enorme droogte dit jaar, lijkt het met de oogst wel goed te komen volgens boer Kees. "Je kan beter droogte hebben dan extreme regenval." En dat is natuurlijk ook goed nieuws voor de aardappelprijzen.
Na weken van voorbereidingen, was boerin Rian Roelen vooral benieuwd naar hoeveel mensen er komen. "Want willen de aardappel promoten en deze vaker op het bord van de mensen krijgen." In die opzet lijkt de Nationale Aardappeloogstdag geslaagd, want aan het eind van de dag zijn er heel wat aardappelen met de hand gerooid. De komende week nemen de machines het rooien over, want dat gaat toch net wat sneller.