Video

Marie woont in een van de oudste boerderijen, alsof tijd heeft stilgestaan

10 september 2022 om 20:00 • Aangepast 12 september 2022 om 11:05
nl
Gebouwd in 1650 en voor het laatst verbouwd in 1890, de oudste boerderij van Vlijmen wordt nog altijd bewoond. En wel door Marja Kivits. Volgens de stichting Brabantse Boerderij is haar boerderij een van de mooiste van Brabant. Daarom reikten zij zaterdag op open monumentendag voor het eerst een erepluim uit, een prijs die bedoeld is voor de kroonjuwelen in het Brabantse boerenland. Marja, die zich Marie van de Middelhaai noemt het de 'krôon op d'r werk'.
Profielfoto van Jan WaalenProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De boerderij van Marie is de oudste, nog originele boerderij in Vlijmen met een herd, een bedstee en een poepdoos. Marie slaapt in de bedstee, breit haar eigen sokken en borstrokken en verbouwt haar groenten in de moeshof. Ze loopt in traditionele Brabantse klederdracht en geeft rondleidingen in haar ‘museum’.

"Ik ben gewoon een

Zelf vindt ze het niet zo heel bijzonder, al geniet ze van het boerenbestaan. "Al ruim dertig jaar heb ik mijn boerderijtje onderhouden en dat wordt gewaardeerd. Maar ik ben gewoon een tevreeje mééns."

Bezoekers krijgen van Marie uitleg in onvervalst Brabants dialect en ze zingt dan zelfgeschreven Brabantse liedjes. En natuurlijk is er een kumke koffie. Wie de boerderij bezoekt moet ‘achterum binnen’, want de ‘vurdeur’ gaat vrijwel nooit open. "Alleen voor de koning en de burgemeester", lacht Marie.

"De 21e eeuw komt hier binnenvallen."

De erepluim van de stichting Brabantse boerderij is een steun in de rug voor Marie en haar boerderij. En die kan ze goed gebruiken. Want ze heeft een conflict met de gemeente Heusden. Die heeft twee nieuwbouwhuizen gepland vlakbij de boerderij.

Volgens Marie wordt daarmee de 19-eeuwse boerensfeer van haar levend museum verpest. "Als ik dan straks uit het raam kijk, staan die nieuwbouwhuizen vol in het zicht. Met hun zonnepanelen deze kant op gericht. De 21e eeuw komt voor het eerst hier binnenvallen."

Marie heeft handtekeningen verzameld en de zaak ligt inmiddels bij de Raad van State, die elk moment uitspraak kan doen. "Ik hoop eigenlijk dat de Raad van State zegt: 'dat méénske doet al zoveel haar best, laat haar maar bestaan'. Tja ge wit ooit nooit nie he?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.