Energieschulden: Essent ziet betalingsachterstanden groeien

15 september 2022 om 11:47 • Aangepast 16 september 2022 om 09:50
nl
Energiebedrijf Essent in Den Bosch ziet het aantal mensen dat hun rekening niet meer kan betalen, nog niet explosief stijgen. Vooral mensen die al betalingsachterstanden hadden, raken volgens het bedrijf dieper in de problemen. De klantenservice van Essent wordt nog niet overspoeld met hulpvragen.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Essent sluit klanten niet zomaar af. Wie zijn rekening niet kan betalen, kan een betalingsregeling aanvragen. Woordvoerster Maureen Veurman: “We zoeken samen met de klant naar een oplossing. We gaan altijd eerst in gesprek. Zo kijken we naar welk bedrag de klant wel zou kunnen betalen of zoeken we samen naar schuldhulp voor advies”, zegt Veurman.

Momenteel is er wel een achterstand, maar dat komt volgens Veurman vooral door een recente storing. “Op het moment kunnen we iedereen helpen, of dat zo blijft moet blijken. Het hangt ook af van welke hulp iemand nodig heeft.”

Als de energieprijzen blijven stijgen en mensen hun vaak torenhoge eindafrekening ontvangen, ontstaan er mogelijk wachtlijsten voor schuldhulpverlening. Dat betekent dat ze langer zullen moeten wachten voordat ze weten waar ze aan toe zijn.

"Het wordt een gigantisch probleem"

Bij schuldhulpverlening worden de inkomsten en uitgaven beheerd door een hulpverlener. Mensen krijgen leefgeld en de rest wordt uitgekeerd aan de schuldeisers. Als je je hebt aangemeld voor een betalingsregeling of schuldhulpverlening mag je niet worden afgesloten.

Ria Maassen van Grip Op Schuld in Deurne ziet het aantal mensen stijgen dat in problemen komt door de hoge energierekening. “We verwachten een grote toestroom van mensen met energieschulden. Ik verwacht ook niet dat we iedereen kunnen helpen. Het wordt een gigantisch probleem.” Grip Op Schuld overlegt met de gemeente Deurne over de mogelijkheid om hulpvragers in aanmerking te laten komen voor bijzondere bijstand.

Schuldsanering is het laatste redmiddel. Het leefgeld wordt dan wettelijk vastgesteld. Als de schuldeisers ermee akkoord gaan, wordt na drie jaar het restant van de schulden kwijtgescholden.

"De stijging in het aantal afsluitingen laat zich wel verklaren"

Als iemand toch wordt afgesloten, dan wordt dat uitgevoerd door netbeheerder Enexis. Dat bedrijf ziet een lichte stijging. Woordvoerder Tim van Ham. “We krijgen nooit een reden voor de afsluiting, maar de hogere energieprijzen kunnen een verklaring zijn.” Enexis zegt geen exacte cijfers te hebben van het aantal afsluitingen.

Momenteel stelt het kabinet beleid op om massale schulden en afsluitingen te voorkomen. Zo zou de overheid volgens de NOS de energieschulden van burgers over gaan nemen en komt er wellicht een maximumprijs voor energie. Dit zou betaald moeten worden met een fonds, waar ook energiebedrijven aan bijdragen. Het kabinet wil deze plannen op Prinsjesdag, komende dinsdag, bekendmaken. Energieminister Rob Jetten zei woensdag in de talkshow Op1 dat er 'deze winter niemand wordt afgesloten'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.