Afgebrande wereldboom overleeft dankzij nieuwe techniek met jonge scheuten
Eind juli ging het goed mis bij de monumentale boom in een plantsoen aan de Bandalaan in Eindhoven. Een brand zorgde er namelijk voor dat de boom beschadigde. Daar werden later drie tieners voor opgepakt.
Voor bomenliefhebbers en mensen in de omgeving had de boom een bijzondere betekenis. Het was niet alleen de eerste wereldboom. De boom is ook nog eens 262 jaar oud en heeft voor veel mensen een symbolische betekenis. De boom werd namelijk gebruikt als plek om te trouwen en rouwen.
"Dat is uit zichzelf ontploft."
Dat de boom voor veel mensen belangrijk is, blijkt ook wel uit het geld dat is opgehaald door een crowdfundingsactie. "De teller stond uiteindelijk op 11.000 euro. Terwijl er niemand voor gelobbyd heeft. Dat is helemaal uit zichzelf ontploft."
Ondanks de verkoolde kern van de boom, ziet het er nu toch goed uit voor de boom. “Op drie plekken rondom de stam van de boom zijn er dertig krachtige scheuten uit de grond gekomen", vertelt Ton Stokwielder. Een scheut is een stengel met daaraan bladeren, een soort babyboompje.
"We hebben een soort mentorboom."
“De scheuten rondom de boom gaan hartstikke goed. Ze groeien zo'n tien centimeter per week. Dat komt doordat de wortels niet beschadigd zijn. Er zit dus een enorme wortelkracht onder de grond.”
Die scheuten met dat krachtige wortelkanaal eronder gaan dan ook de basis vormen voor de toekomst van de boom. “We gebruiken de scheuten om een vlechtwerk rondom de stam te maken. In California hebben ze dit ook gedaan. We hebben daar een soort mentorboom.”
"Samen worden ze één nieuwe stam."
“Uiteindelijk is het idee dat deze scheuten de oude stam gaan ondersteunen. Over dertig jaar gaat de stam namelijk rotten. Dan zouden die scheuten de stam moeten dragen.”
De boom had voor de brand al een imposante uitstraling, maar als alles lukt zal de boom er nog imposanter uit moeten gaan zien. “We maken het vlechtwerk zo dat alle scheuten samensmelten en uiteindelijk één stam worden. De stam wordt nog imposanter dan nu. Een klein voordeel bij deze grote ramp.”
"Over dertig jaar weer trouwerijen."
Het gaat nog wel even duren voor ze kunnen beginnen met het vlechten. “We willen hem eerst even flink boosten. Het hangt heel erg af van hoe de boom zich ontwikkelt. Over een jaar zullen we de boom al een beetje sturen, maar het echte vlechten zal nog twee tot vijf jaar duren.”
De komende periode zal nog gekeken worden of het podium ook echt terugkomt. "Als het podium terugkomt zal dat nog zo'n drie tot vijf jaar duren. Over vijf jaar kunnen de eerste trouwerijen weer plaatsvinden."
LEES OOK:
Monumentale boom beschadigd bij brand in plantsoen Eindhoven
Buurt rouwt na brand in monumentale boom: 'Hij moet 1000 jaar oud worden'
Goede hoop op het herstel van verbrande boom: 'Alles geven wat nodig is'