SP-senator Kox beschuldigd van banden met Russische geheime dienst
Hij ziet de beschuldigingen als een poging om de Raad van Europa, waar hij voorzitter is van de parlementaire vergadering, te beschadigen en de aandacht af te leiden van de oorlog in Oekraïne. De verdragsorganisatie heeft Rusland na de inval in Oekraïne de deur gewezen.
Beschuldigingen
Onderzoekers van het Dossier Center zeggen de hand te hebben gelegd op documenten van de Russische spion Valeri Levitski. Hij bewerkte volgens de onderzoekers diverse voorzitters van de parlementaire vergadering om hen voor het karretje van Rusland te spannen. De Tilburger 'kon het regelen' als het Kremlin iets wilde, stelde spion Levitski.
Onder leiding van Kox werd Rusland afgelopen voorjaar uit de Raad van Europa gezet wegens de invasie van Oekraïne. Maar eerder probeerde de SP'er het zorgenkind juist binnenboord te houden, stelt het onderzoekscollectief.
Reactie Kox
Kox zegt zich echter niet beschadigd of verzwakt te voelen. "De fractievoorzitters hier hebben vandaag ook nog eens gezegd: 'We staan natuurlijk achter jou. We hebben jou gekozen en je doet goed werk'." Ook zijn partij maakt zich geen zorgen. "We hebben kennis genomen van de verdachtmakingen. Het verhaal klopt niet en is ongegrond", laat de SP weten.
Kox noemt het 'onsmakelijk' dat de onderzoekers van het Dossier Center ook een hele reeks van zijn voorgangers noemen die volgens hen uit de hand van Moskou aten. De beschuldigingen aan het adres van bejaarde oud-voorzitters als CDA'er René van der Linden zijn treurig, vindt Kox.
Stemrecht Rusland
Rusland werd in 2014 geschorst door de Raad van Europa na de illegale annexatie van het schiereiland De Krim. Kox zou hij zich sterk hebben gemaakt om het land zijn stemrecht terug te geven.
Ook andere Russische belangen zou hij stiekem hebben bepleit. Reden voor Moskou om zijn best te doen om Kox tot voorzitter benoemd te krijgen, blijkt volgens de onderzoekers uit stukken die zij in handen hebben.