Psychiatrie-opleiding GGzE in Eindhoven staat op de tocht: 'Gevolgen enorm'
Dit is het voorlopige besluit dat de RGS heeft genomen na onderzoek over de situatie bij de opleiding. Dit gebeurde na klachten van ten minste tien oud-artsen in opleiding tot specialist. Hieruit bleek volgens de Registratiecommissie dat er sprake is van een onveilig leerklimaat. De RGS is een orgaan dat beoordeelt of de kwaliteit en veiligheid van medische opleidingen en opleiders in orde is.
De beslissing is nog niet definitief. Op 29 september krijgt de geestelijke gezondheidsinstelling gelegenheid om te reageren tijdens een gesprek. Daarna hakt de RGS definitief de knoop door.
Toch komt het voorlopige besluit hard aan bij GGzE. "Dit moet even bezinken", zegt een woordvoerder. "We bestuderen momenteel de terugkoppeling die we van de RGS hebben gekregen. Ondertussen gaan we verder met de uitvoering van het verbeterplan."
'Enorm probleem'
Mocht de opleiding daadwerkelijk verdwijnen, dan heeft GGzE een enorm probleem. Dat zeiden deskundigen eerder tegen Omroep Brabant. De huidige 20 tot 25 artsen in opleiding moeten dan per 1 januari 2023 weg. Omdat zij veel werk verrichten, wordt de werkdruk voor psychiaters te groot. Cliënten zullen dan langer moeten wachten op zorg. GGzE behandelde vorig jaar zo’n 12.000 mensen, die psychische hulp nodig hebben.
Het voorgenomen besluit volgt op de schorsing van de psychiatrie-opleiding bij de GGzE. Die werd in juli opgelegd door de RGS. Enkele maanden geleden kwam bij de Registratiecommissie een omvangrijke klachtenmelding binnen. Klachten van oud-artsen in opleiding gingen onder meer over hoofdopleider Machteld Marcelis. Hierop besloot zij haar taken als hoofdopleider tijdelijk neer te leggen.
Onveilig leerklimaat
De precieze aard van de klachten is onbekend, al concludeerde de RGS dat er sprake was van een 'onveilig leerklimaat'. Vorige week erkende de GGzE signalen hiervan te hebben gemist. Er worden nu verbeteringen doorgevoerd. Inmiddels is bekend dat Marcelis zeker niet voor 1 maart 2023 terug aan het werk gaat als hoofdopleider.
Behalve hoofdopleider bij GGzE is Marcelis hoogleraar aan Maastricht University. Ook daar kwamen afgelopen zomer meerdere klachten over haar binnen. De universiteit heeft een onderzoek ingesteld.
Bestuurscrisis
Naast dit hoofdpijndossier kampte de GGzE afgelopen tijd met een bestuurscrisis. Het bestuur is vorige maand ontslagen na een machtsstrijd. De rechter moest er zelfs aan te pas komen om de situatie bij de Eindhovense instelling in rustiger vaarwater te brengen. Inmiddels zijn er twee nieuwe, tijdelijke bestuurders aangesteld.
Weet u meer over deze kwestie? Mail dan naar [email protected]. Tips worden vertrouwelijk behandeld.
LEES OOK:
GGzE erkent fouten en neemt versneld maatregelen
Psychiatrie-opleiding van GGzE geschorst na klachten van studenten
'GGzE onder actief toezicht', instelling zit nog steeds zonder bestuur