Nagelkerkjes hebben niets aan prijsplafond: 'Wij wassen 20 keer per week'
De Nagelkerkjes wonen met z'n negenen in een huis: vader, moeder en zeven kinderen. Een van hun kinderen zit in Amerika. Ze werden wereldberoemd in heel Nederland door het tv-programma 'Een huis vol'. Jan: "Hier wordt zo'n 35 keer per week gedoucht. En de wasmachine draait niet vier keer in een week, zoals gemiddeld. Wij wassen soms wel twintig keer per week. Dat tikt wel aan."
Het prijsplafond is voor hem een druppel op een gloeiende plaat. "Ik schrik wel van het bedrag dat we in oktober moeten betalen", vertelt Jan. "Vorig jaar betaalden we iets minder dan 400 euro voor gas. Nu staat er een bedrag van meer dan 2000 euro." Ook voor stroom gaat hij flink meer betalen. "Dat was 383 euro. Nu is het voorschot 1340 euro."
"We vragen de kinderen op te letten hoe lang ze douchen."
Hij verwacht wel dat dit bedrag uiteindelijk iets lager wordt. "Vorig jaar zagen we er niet de noodzaak van in om te besparen. Nu doen we ons best minder gas en stroom te verbruiken", licht Jan toe. "We zijn geen politieagent, maar vragen de kinderen wel op te letten hoe vaak en hoe lang ze douchen."
Ook staat de verwarming boven in het huis uit. "Dan kruipen we wel onder een elektrische deken. Alhoewel dat ook weer stroom kost." Beneden gebruikt het gezin sinds kort een ruimte minder. "We hadden een woonkamer los van de woonkeuken. Nu gebruiken we alleen nog het deel dat bij de keuken zit. De woonkamer verwarmen we niet meer."
"Als het buiten stevig waait, voel je de wind hierbinnen ook."
Desondanks kan het gezin niet heel veel meer besparen. Ze wonen in een monumentaal pand, dat ze ook gebruiken als kantoor. "We hebben dubbelglas, maar kunnen verder weinig veranderen aan het huis. Als het buiten stevig waait, voel je de wind hierbinnen ook. Dit huis is best wel een energieverslinder."
Daarnaast hebben de Nagelkerkjes een bakkerij en meerdere horecazaken. Ook daar lopen de rekeningen voor gas en stroom in rap tempo op. "Aan stroom betaalden we vorig jaar in augustus 2440 euro in de bakkerij. Dat is nu ruim 13.000 euro."
"Je denkt wel na over hoe het verder moet."
Toch houdt Jan hoop. "Ik slaap nog wel gewoon. Al denk je wel na over hoe het verder moet." Als de kosten zo hoog blijven, dan verkassen ze misschien wel naar het buitenland. "Als het in maart nog zo is, dan zit er niets anders op", stelt Jan. "Dan laten we onze bedrijven failliet gaan en emigreren we naar Spanje. Dan moeten we alles gewoon stilleggen."