Stilte rond komst tweede coffeeshop in Helmond: 'Het is een rare situatie'
De komst van een tweede coffeeshop in Helmond is een gevoelige zaak. In 2010 stond een tweede coffeeshop op het punt haar deuren te openen in Helmond. Maar de verf was nog niet droog bij coffeeshop Carpe Diem of er werd een bom naar binnen gegooid. Toen de coffeeshop nog in aanbouw was, reed een terreinwagen naar binnen. De toenmalige burgemeester Fons Jacobs moest onderduiken na bedreigingen omdat de coffeeshop werd gedoogd. Hij verbleef daarvoor zelfs in het buitenland.
En dus is er nog steeds één coffeeshop in Helmond, maar de wens voor meerdere coffeeshops is altijd op tafel blijven liggen. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat Helmond meerdere coffeeshops zou moeten hebben. "We kunnen er zelfs vier of vijf hebben", zegt Stef Stevens. "Wij zouden erg graag drie coffeeshops willen. Dan heb je ook wat minder kans op nieuwe aanslagen, denken we. Er is dan gewoon meer concurrentie."
"En nu? We hebben het er niet meer over"
Ook de SP vindt dat het te stil blijft bij de gemeente. "Het is een rare situatie", zegt fractievoorzitter Lonneke Marázci. "In de vorige periode was er ook een discussie die helemaal doodliep. Achter de schermen waren we het met elkaar eens. Maar voor de bühne werd het ineens anders. En nu? We hebben het er niet meer over. Maar dat betekent niet dat het geen issue meer is."
Ook de SP wil meerdere coffeeshops in de stad. "Nu heeft 1 coffeeshop de macht. Ik snap niet waarom meerdere coffeeshops voor Helmond nog zo'n issue is." Ook GroenLinks ondersteunt de komst van nog een coffeeshop. "Landelijk zijn we voor ruimte voor softdrugs en legalisering. Een tweede coffeeshop past zeker in die lijn", zegt fractievoorzitter Thomas Tuerlings.
"We willen graag meedoen met een proef met legale wiet"
Volgens GroenLinks gaat de gemeenteraad half november weer praten over de coffeeshop. Of er dan ook een concreet voorstel op tafel ligt om over te praten, weet Tuerlings niet. Waarom het nu al tot een jaar na het uitkomen van het onderzoek duurt, weet hij niet. "Ik ben zelf ambtenaar en sommige dingen kunnen nu eenmaal lang duren. Misschien is er achter de schermen veel gedaan. Ik wacht gewoon af wat er gaat gebeuren." Volgens Stevens zou een oorzaak kunnen zijn dat Helmond in crisisstand staat. "Inflatie, stijgende gasrekening, bedrijven in de problemen. Deze lopende zaken moeten allemaal opgepakt worden."
Het oog van Stevens is inmiddels gevallen op het gat dat Utrecht heeft achtergelaten na het verlaten van een landelijke proef met legale wiet. "Ik weet dat het de bedoeling is dat alleen gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners daaraan meedoen. Maar ik heb toch een beetje gelobbyd bij de landelijke D66-voorzitter of Helmond daar geen rol kan gaan spelen: 'Wij willen graag meedoen, maak het onze burgemeester makkelijk'."
Volgens de gemeente heeft de raad zelf in november 2021 besloten om de discussie over een tweede coffeeshop over de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 heen te tillen. De burgemeester wil dit najaar in gesprek met de raad over de stand van zaken van het coffeeshopbeleid en de vervolgstappen.
LEES OOK:
Welke gemeente heeft te veel (of te weinig) coffeeshops?
Komt er nu wel of geen tweede coffeeshop in Helmond na afblazen wietproef?