Vier jaar lang zat Cees achter de wolf aan: 'Obsessieve drive'

2 oktober 2022 om 10:40 • Aangepast 3 oktober 2022 om 09:04
nl
Vier jaar lang zat Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer met zijn filmcamera achter de wolf aan. Van Wit-Rusland, via Polen en Duitsland naar Nederland. Een bijna onmogelijke opgave, want de wolf is schuw. Soms zat hij weken in de natuur zonder er eentje te zien. Maar Cees hield vol en het resultaat is nu in de bioscoop te zien. Een natuurfilm van anderhalf uur met de titel 'Wolf'. Cees van Kempen vertelt over zijn film in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Natuurfilmer Cees van Kempen had al eerder films gemaakt over de ijsvogel, over de bever en de torenvalk. In 2017 zag hij hoe de wolf zich steeds meer in de richting van Nederland bewoog. Hij veegde zijn agenda leeg, sloeg zijn spaarpot stuk en besloot de komst van wolf vast te leggen.

"Gekmakend moeilijk."

Wat volgde waren intensieve jaren. In totaal bracht hij Honderden dagen was hij in het veld te vinden, in een camouflage-tentje waar hij soms dagenlang niet uitkwam. Daarover zei hij: "Ik ben helemaal niet zo geduldig, het is meer een obsessieve drive." Hij noemt het filmen van wolven 'gekmakend moeilijk'.

Het mooiste moment was misschien wel toen hij rustig tegen een boom zat en een wolvenjong hem tot bijna 10 meter naderde. Hij is steeds meer van de wolf gaan houden. "Ze vertonen precies het gedrag dat we zo leuk vinden aan honden," zegt hij.

Verder in KRAAK:

- Eugenie Smits van Waesberghe over de documentaire die Tom van den Oetelaar van Omroep Brabant maakte: "Het geheim van Moederheil". Moederheil was een doorgangshuis voor ongetrouwde moeders. Ook de moeder van Eugenie kwam daar terecht en werd overgehaald om haar kind te laten adopteren. Eugenie groeide op in een pleeggezin in Breda.

- En: CDA-Tweede Kamerlid Inge van Dijk uit Gemert vindt dat de overheid het verenigingsleven meer zou moeten koesteren. Ze ziet de verenigingen, ook in Brabant talrijk aanwezig, als het 'cement van de samenleving'. En dat staat nu onder druk, onder meer regeldruk en hoge energiekosten.

KRAAK wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!