Jeroen Oerlemans niet vergeten, brug vernoemd naar persfotograaf
Oerlemans overleed 2 oktober 2016 in Sirte. Hij werd dodelijk getroffen door de kogel van een scherpschutter van IS. Hij was destijds samen met journaliste Joanie de Rijke op reportage voor het Belgische magazine Knack.
"In de afgelopen zes jaar is Amsterdam de naam Jeroen Oerlemans niet vergeten, noch de indruk die zijn werk heeft achtergelaten." Dat zei burgemeester Halsema in een toespraak tijdens de onthulling van de brug over de Boerenwetering bij de Diepenbrockstraat, niet ver van waar hij woonde. Zijn familie en vrienden waren aanwezig bij het eerbetoon.
"Ik hoop dat zijn brug een klein beetje troost wanneer het gemis pijn doet."
Halsema: "De vele mensen die Jeroen hebben gekend, koesteren intens dierbare persoonlijke herinneringen aan hem. Ik hoop, dat als jullie straks over deze brug lopen, jullie extra trots op hem zijn. En ik hoop dat zijn brug een klein beetje troost wanneer het gemis pijn doet."
Oerlemans werkte veel in crisisgebieden en reisde regelmatig af naar Afghanistan, Libië en Irak. In 2008, 2010 en 2011 won hij een eerste prijs in de categorie buitenland van de Zilveren Camera. In juli 2012 werd Oerlemans ontvoerd in Syrië. Samen met een Britse fotograaf werd hij toen een week vastgehouden.
"Een partizanenstrijd tegen de aanval op de waarheid."
Volgens Halsema bezat de persfotograaf nieuwsgierigheid en moed. "De eigenschappen van journalisten wereldwijd en in het bijzonder van hen die in oorlogsgebieden werken. Zij voeren de partizanenstrijd tegen de aanval op de waarheid waarmee, het cliché is waar, elke oorlog gepaard gaat." Ondanks de oorlog in de wereld, zijn er mensen die nog hoop kunnen brengen, aldus de burgemeester. "De één met een brandblusser in zijn hand om te redden wat hij kan. De ander met een camera. Zodat die hoop niet ongezien blijft. Deze brug is voor hem."
LEES OOK:
Familie en vrienden zetten Jeroen Oerlemans Foundation op
Vught eert omgekomen oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans met tentoonstelling