Clarissen-zusters krijgen ruim 1 miljoen om hun klooster te verduurzamen:

7 oktober 2022 om 09:44 • Aangepast 17 oktober 2022 om 15:41
nl
De gemeente Oss en de provincie betalen definitief mee aan verduurzaming van het Clarissen-klooster in Megen. Samen lenen de partijen zo’n 1,15 miljoen euro aan de zusters. “De zusters Clarissen wonen al driehonderd jaar in het klooster en met deze lening kunnen wij op deze plek blijven. Dat is geweldig”, reageert zuster abdis Angela.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Na jaren van discussie nam de gemeenteraad van Oss donderdagavond het besluit om een lening van 275.000 euro te geven. Door dat besluit kan ook de provincie definitief 875.000 investeren.

"Omdat steeds meer levende gemeenschappen ophouden te bestaan, wilde de gemeente ons helpen. Wij zijn heel dankbaar dat de gemeente ons deze kans geeft", vertelt de zuster.

De Clarissen-zusters kunnen niet meer rondkomen van hun inkomsten uit het gastenverblijf en de verkoop van hun kloosterproducten. Om kosten te besparen en hun gemeenschap levend te houden, moet het eeuwenoude pand dringend verduurzaamd worden. Maar de zusters kunnen die verbouwing niet zelf betalen.

Het vorige college van B en W wilde hen niet helpen maar op aandringen van de gemeenteraad is er nu dus toch een creatieve oplossing gevonden. Tot grote vreugde van de zusters.

“Het is een lening met een tegenprestatie.”

Dat de gemeente Oss pas nu het besluit neemt om mee te betalen aan de verduurzaming van het klooster, komt door de wetgeving. De gemeente mag namelijk alleen investeren gemeentelijke monumenten, maar het klooster is een Rijksmonument. Enkele politieke partijen zijn bang dat andere instellingen nu ook gaan vragen om financiële steun.

"Wij snappen de zorgen van die partijen heel goed. Dat is de reden dat de vorige wethouder ons niet wilde helpen, maar deze situatie is echt anders", verzekert zuster abdis. " Ook de wethouder ziet dat niet gebeuren, omdat dit een historisch unieke situatie is. "Wij krijgen de lening niet vanwege onze monumentale status, maar voor de maatschappelijke meerwaarde die wij als klooster bieden", legt de zuster uit.

"Onze oude, handgemaakte ramen kunnen nu worden gerenoveerd."

En de lening krijgen de Clarissen-zusters zeker niet zomaar. Het bedrag moeten ze binnen twintig jaar terugbetalen in de vorm van maatschappelijke tegenprestaties. “Wij kunnen bijvoorbeeld educatie aanbieden op het gebied van duurzaamheid en kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons laten werken. Ook krijgen mensen in nood de mogelijkheid om in het klooster tot rust te komen, zoals Oekraïense vluchtelingen."

Met het extra geld van de gemeente en provincie kunnen de zusters onder meer tientallen ramen laten renoveren en verduurzamen. Dat is een peperdure klus. “Wij mogen niet zomaar voor de goedkoopste oplossing kiezen. Die ramen zijn oud en handgemaakt, dus die moeten volgens de regels verduurzaamd en gerestaureerd worden”, legt abdis zuster Angela uit.

" Voor het klooster is het een hele opgave om met de tijd mee te gaan."

Ook wordt energie voortaan duurzaam opgewekt door zonnepanelen op het dak. "Vooral in deze tijd is dat hard nodig. We proberen waar kan te verduurzamen, maar voor het klooster is het een hele opgave om met de tijd mee te gaan."

De eerste plannen zijn al gemaakt. Nu moeten de zusters eerst vergunningen aanvragen bij de gemeente en dan kan de verbouwing van start gaan.

LEES OOK: Clarissenklooster moet verduurzamen maar kan dat niet betalen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.