Video

Frans Bauer strijdt tegen fraude met politie: 'App je even voor mij'

7 oktober 2022 om 15:23 • Aangepast 17 oktober 2022 om 15:57
nl
Frans Bauer gaat de strijd aan tegen fraude met Whatsapp. Gemiddeld raken slachtoffers tot 3000 euro kwijt als ze via het communicatiemiddel zijn opgelicht en dat is meer dan vorig jaar. De politie komt vrijdag daarom met een nieuwe campagne ‘App je even voor mij’, waar de zanger belangeloos aan meewerkt. "Het is schandalig hoe gewetenloos deze criminelen te werk gaan."
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

De zanger uit Fijnaart vindt het schandalig dat criminelen op zo'n manier misbruik maken van het vertrouwen van het slachtoffer. Daarom besloot hij mee te werken aan een drietal campagnefilmpjes.

Laat je niet neppen
In het eerste filmpje, dat vrijdag online kwam, krijgt een appje krijgt met de tekst: ‘Pap, heb je even voor mij, maak wat geld voor me vrij’. Zijn boodschap aan het eind van de video: laat je niet neppen bij het appen.

Wachten op privacy instellingen...

Frans bereidde zijn fans al voor op de campagne via sociale media. Op zijn kanalen deelde hij een video waarin hij vertelde dat hij onderweg was naar het politiebureau om aangifte te doen. Over de reden van de aangifte liet hij niets los. Nadat de fans een paar uur in spanning hadden gezeten, werd later die dag duidelijk dat de video een stunt was om aandacht te vragen voor de start van de campagne.

Tientallen miljoenen schade
Maandelijks krijgt de politie tussen de 320 en 500 aangiftes binnen van Whatsappfraude en de schade loopt in de tientallen miljoenen. Oplichters doen zich voor als een zoon of dochter en vragen om geld.

Vaak lijkt zo'n appje levensecht, omdat de oplichters vooraf uitgebreid onderzoek doen naar wie ze geld willen aftroggelen.

Vooral 50-plussers zijn het slachtoffer, merkt Yoanne Spoormans van het cybercrimeteam van de politie. “Een generatie die zich veilig voelt online en daarmee een gemakkelijk doelwit vormt. En voor je kinderen ga je door het vuur”, zegt Spoormans.

Nooit zomaar overmaken
In de video’s waarschuwt Frans de kijker om nooit zomaar geld over te maken na contact via Whatsapp, zeker als je die persoon niet zelf hebt gesproken.

Ook Spoormans heeft tips om fraude te voorkomen: “Kinderen en hun ouders kunnen op een rustig moment kortsluiten dat ze nooit via WhatsApp om geld zullen vragen.” Daarnaast raadt ze aan om altijd aangifte te doen, 'daarmee voorkom je misschien nieuwe slachtoffers'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.