Miljoenenstrop MXGP Oss, organisator voelt zich belazerd door gemeente
De MXGP in Oss op 18 juli 2021 was een groot succes, maar daar blijft het voorlopig bij. Volgens Dollevoet laat de gemeente Oss hem in de steek. Voornaamste reden is dat ieder overleg met de gemeente over een MXGP in 2023 onmogelijk bleek. Daardoor bleef onduidelijk of hij aan de voorwaarden van de internationale organisator Infront kan voldoen.
De directeur van TOP Events is boos omdat hij van de gemeente pas afgelopen week in een eerste gesprek duidelijkheid kreeg. Dat was te laat, want vrijdag verliep de deadline om op de kalender te komen voor de MXGP in 2023. "Terwijl ze de voorwaarden al anderhalf jaar wisten", zegt Dollevoet "Al die tijd was het liegen en bedriegen. Dat is voor mij onbegrijpelijk en onverteerbaar, want de schade loopt in de miljoenen!"
"De gemeente stuurde ons naar een locatie waarvan ze wisten dat de boel niet in orde was."
En het begon allemaal zo mooi. In 2019 had Dollevoet een eerste gesprek met burgemeester Buijs-Glaudemans en wethouder Van Kessel en die waren meteen enthousiast. Zo enthousiast dat er op 6 juli 2020 een door de burgemeester ondertekende brief kwam met daarin de intentie om de MXGP voor vijf jaar op circuit de Witte Ruysheuvel te houden.
De afspraak werd later geformaliseerd waardoor Dollevoet ook een (financiële) deal sloot met de internationale MXGP-organisator Infront. Vervolgens investeerde hij samen met de motorclub Oss, Van de Wetering Grondwerken en andere sponsoren veel geld om het circuit van de Witte Ruysheuvel WK-waardig te maken. Op 18 juli 2021 vond de eerste MXGP in Oss plaats.
Het evenement was, hoewel in coronatijd, een succes en daags erna kreeg Dollevoet een bericht van een trotse wethouder met de complimenten en het idee om te evalueren. "Op naar 2022 en dan met een volle bezetting", zo liet hij volgens Dollevoet aan hem weten.
"De gemeente deed een 5-jarige toezegging die ze nooit kon waarmaken."
Maar een evaluatie kwam er niet. "Het werd heel stil vanuit de gemeente", zegt Dollevoet. "Maar ik bleef aandringen. Op 15 november stelde ik via de mail een nieuwe datum op de wedstrijdkalender van 2022 voor. Dat was 27 maart, maar hier kwam geen reactie op."
Dollevoet bleef proberen en kreeg uiteindelijk acht weken voor de geplande tweede editie te horen dat er geen wedstrijden meer op de Witte Ruysheuvel mochten plaatsvinden omdat de juiste vergunningen daarvoor niet aanwezig waren. Ook het broedseizoen van de vogels zat ineens in de weg. "Maar ze crossen daar al vijftig jaar", zegt advocate Anouk Hofman, die Dollevoet inmiddels bijstaat. "Met dit bericht bleek ineens dat de gemeente dus in 2020 een 5-jarige toezegging had gedaan die zij nooit kon waarmaken."
Dollevoet is niet blij, maar hij hield de lijntjes open. De gemeente zei vervolgens sorry en stuurde hem naar circuit Nieuw Zevenbergen in Berghem. Hij moest op eigen kosten onderzoeken of het mogelijk was om de MXGP daar te houden. Dat liep uiteindelijk op niets uit, want ook hier was weer gedoe met vergunningen en waren er organisatorische problemen.
"Ze halen je binnen met bloemen en dan laten ze je gewoon vallen."
"Ze stuurden ons naar een locatie waarvan ze wisten dat de boel niet in orde is", aldus Dollevoet. "Alleen een wedstrijd zou misschien nog kunnen, maar een parkeerterrein, een camping en de aanleg van de paddock zorgen voor problemen. Dat zijn strikte eisen van organisator Infront bij een MXGP. Daar zijn ze bij de gemeente al die tijd van op de hoogte geweest! Al voordat wij het contract met Infront tekenden."
Johan Becker, voorzitter van de Stichting Nieuw Zevenbergen die over het circuit gaat, staat achter Dollevoet en haalt ook nog even uit. "De gemeente heeft zoveel mogelijk hobbels opgeworpen om het maar niet door te laten gaan", zegt hij. "En dat ze nergens op reageren zijn we ook van ze gewend."
Dit jaar is een verloren jaar voor Dollevoet en zijn MXGP. Afgelopen week heeft hij aan Infront moeten vertellen dat het onduidelijk is of de circuits in 2023 aan de vereisten kunnen voldoen. Volgens hem is hij al die tijd onvolledig en te laat door Oss geïnformeerd. En dat steekt.
"Ze halen je binnen met bloemen, je steekt je nek uit in een moeilijke tijd en dan laten ze je gewoon vallen", zegt Dollevoet. "En niet alleen mij. Ook de motorcrossclubs en de bedrijven die mee zouden werken zitten nu in een vervelende situatie. We zijn schandalig behandeld en het kost miljoenen. Ik heb tot de laatste minuut gehoopt op een oplossing, maar ik beraad me nu over verdere stappen."
De gemeente Oss herkent zich niet in het verhaal van Dollevoet. "We willen graag meewerken aan evenementen die levendigheid en reuring brengen in Oss. Dat past bij de stad. We wilden daarom graag meewerken aan dit mooie initiatief. We hebben meegekeken en vonden helaas dat het niet ging. Als een gemeente een vergunning verleent moeten ook wij kijken of die voldoet aan de wetten en regels, bijvoorbeeld voor milieu. Soms blijkt het dan niet te kunnen. We hebben met de organisatie enthousiast meegekeken naar alternatieven. Die hebben we helaas niet gevonden. Wij balen er ook van dat het niet door kan gaan."