Primeur tegen prikmoeheid: in één keer laten inenten tegen corona én griep

19 oktober 2022 om 15:42 • Aangepast 1 november 2022 om 09:49
nl
Een primeur op Breda Airport: patiënten van Het Huisartsenteam Midzomerplein uit Bosschenhoofd en Zegge kunnen daar deze week namelijk in één keer hun coronabooster én de griepprik halen. Dat moet een praktische oplossing zijn voor de toenemende prikmoeheid bij veel mensen.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Het idee voor de samenwerking met de GGD borrelde al even bij huisarts Yvonne Coehorst. "Eigenlijk al vanaf de eerste coronavaccinatieronde. Ik vroeg me af waarom we allemaal los van elkaar prikten. Wij als huisartsen een groep, de GGD een groep. Het bleef allemaal wat onduidelijk voor patiënten bij wie ze nou terecht konden."

Toch vond Coehorst destijds maar weinig medestanders voor haar plan. "Samenwerken werd ontmoedigd. Vanuit de overheid waren ze vooral blij dat de vaccins er waren. Daar zeiden ze: 'Begin maar gewoon met prikken, dan kijken we later wel hoe het makkelijker kan'."

Afgelopen voorjaar begon het opnieuw te kriebelen bij de huisarts. "In die periode richten we ons weer langzaam op de griepprik die eraan komt. Toevallig kwam ik toen in contact met iemand van de GGD. Ik dacht: laat ik het plan eens nieuw leven inblazen." Met succes. "Ze waren meteen enthousiast."

En dus kan een groep patiënten van de huisartsenpraktijk woensdag- en vrijdagavond twee vliegen in één klap slaan. "Je hoort steeds meer geluiden dat de prikmoeheid toeneemt", vertelt Coehorst. "En ook de cijfers laten zien dat minder mensen zich laten vaccineren. We hopen dat dit het wat aantrekkelijker maakt."

"In deze tijden van drukte en personeelstekort is het veel efficiënter is om samen te werken."

Overigens moet de test niet alleen de patiënten wat opleveren. Ook voor de huisartsen zelf is het een uitkomst, denkt Coehorst. "In deze drukke tijden met personeelstekort is het veel efficiënter om samen te werken."

Naast de praktische voordelen, zou zo'n combiprik ook medisch gezien een stap vooruit kunnen zijn. "Er is de afgelopen tijd best veel te doen geweest over of het wel verantwoord is om beide prikken tegelijk te zetten. Daarvan weten we inmiddels dat het heel goed kan. Sterker nog: je hoort virologen nu al zeggen dat de prikken elkaars effect zelfs zouden versterken."

Klinkt allemaal positief dus. Toch houdt de huisarts vooralsnog een slag om de arm. "Ik kan wel bedenken dat het prettig is voor patiënten om meteen twee prikken te krijgen, maar misschien denken zij daar wel heel anders over. Daarom worden er vragenlijsten uitgedeeld, zodat we weten wat mensen ervan vinden."

"Het idee is dat het patiënten een stuk meer gemak biedt."

Ook bij de GGD West-Brabant zijn ze razend benieuwd naar de resultaten van de pilot. "Het is de eerste keer dat wij op dit gebied samenwerken met een huisartsenpraktijk", vertelt woordvoerster Miranda Gramser. "Het idee is dat het patiënten een stuk meer gemak biedt en dat het daarnaast een stuk efficiënter is, zeker met de druk op de zorg."

En als dat plan slaagt, wordt deze strategie als het aan Gramser ligt snel uitgebreid naar andere regio's. "Dan kunnen ook andere GGD-afdelingen hiermee aan de slag."

Sommige patiënten hebben trouwens nog een extra voordeeltje. Tijdens de proef kunnen mensen die daarvoor in aanmerking komen, namelijk ook nog geprikt worden tegen pneumokokken. Dat worden heel wat pleisters.

Coehorst pleitte al langer voor de samenwerking.
Coehorst pleitte al langer voor de samenwerking.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!