Minder bussen door staking: 'Nu moet ik een uur lopen'

19 oktober 2022 om 13:25 • Aangepast 1 november 2022 om 09:50
nl
Buschauffeurs in het streekvervoer staken vanaf woensdag drie dagen lang voor een betere cao. Daardoor vallen her en der bussen uit, waar geen chauffeur voor is. In de dienstregeling van vervoerder Arriva rijdt bijvoorbeeld nog maar twintig procent. "Ik ga denk ik maar een uurtje lopen dan", zegt een gestrande reiziger op het busstation in Den Bosch.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

In het streekvervoer werken ongeveer 13.000 mensen, maar niet iedereen staakt. De staking wordt georganiseerd door vakbond FNV, die heeft meer dan zesduizend leden. Leden van vakbond CNV staken niet, want de vakbond heeft in juni de nieuwe cao getekend. Die loopt tot eind dit jaar.

"In de app stond dat mijn bus zou rijden."

Het verschilt per plek hoeveel reizigers last hebben van de staking. Ook niet alle leden van de FNV staken, dus op sommige plekken rijdt het streekvervoer wel. In Den Bosch lijkt de hinder woensdagochtend mee te vallen. Bij het busstation staan enkele reizigers te wachten op een bus die niet blijkt te rijden. "Ik had wel gelezen over de staking, maar in de app stond dat mijn bus nog wel zou rijden. Nu staat er dat hij niet rijdt, dus ik zal een andere manier moeten vinden om thuis te komen", vertelt een reiziger die tevergeefs op de bus naar Waalwijk staat te wachten.

Een stukje verderop staat een reiziger die naar de andere kant van Den Bosch moet voor zijn stage. De bus blijkt ook niet te rijden. "Het is een uur lopen, maar er zit niks anders op. Gelukkig schijnt de zon, dus het is niet heel erg. Maar het is niet ideaal, ik was liever tien minuten met de bus gegaan." Dat de buschauffeurs staken, begrijpt hij wel. "Het is altijd jammer dat reizigers er last van hebben. Maar ik hoop dat de stakingen nut hebben, dan vind ik het al helemaal niet erg."

"Door mijn gezondheid kan ik dat stuk niet lopen."

Een mevrouw die staat te wachten, is wat minder blij met de staking. "Ik ben echt boos", begint ze. "Ik zie opeens dat mijn bus niet rijdt. Vanwege mijn gezondheid kan ik het stuk niet lopen, dus nu moet ik wachten op een bus die wel komt." Ondanks haar woede, snapt ze de staking wel. "Ik begrijp wel dat die mensen meer willen verdienen. Daar hebben ze recht op."

Vakbond FNV wil een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen. Daarnaast wil de vakbond dat er meer personeel wordt aangenomen, zodat de werkdruk omlaag gaat. Daarvoor heeft personeel sinds mei al meerdere keren actie gevoerd. In onder meer Brabant gaan buschauffeurs ook naar het Provinciehuis om een petitie aan te bieden. Daarin eisen ze dat de provincie de afspraken uit de contracten tussen tussen provincie en busmaatschappijen nakomt.

LEES OOK:

Streekvervoer gaat weer staken dus rijden er minder bussen

Chauffeurs van bussen leggen de hele dag het werk neer in Brabant

Staking van buschauffeurs: 'Dan ga je toch lopend naar school'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!