'Wat morgen in de winkel ligt, zie je nu al op de Dutch Design Week'

22 oktober 2022 om 07:00 • Aangepast 2 november 2022 om 09:58
nl
Honderdduizenden liefhebbers komen van over de hele wereld naar Eindhoven om de Dutch Design Week (DDW) te bezoeken. Maar ook Brabanders worden uitdrukkelijk uitgenodigd. “Het is een gemiste kans als Brabanders denken dat het niet voor hen bedoeld is”, zegt Lucas Asselbergs van de Technische Universiteit Eindhoven.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

“Misschien is het beeld ontstaan dat het een week voor de elite is, met mooie maar vooral dure spulletjes", zegt Asselbergs. "Wij willen laten zien dat onze ontwerpen belangrijk zijn voor de wereld van morgen. Hier vind je oplossingen voor de problemen van nu. Denk aan de opvang van vluchtelingen, woningnood, vervuiling, computercriminaliteit en eenzaamheid.”

Tijdens de Dutch Design Week zie je een stukje van de toekomst, zo is de gedachte. “We zijn onze tijd heel erg ver vooruit. Overheden en bedrijven komen langs en zijn ontzettend geïnteresseerd."

"Er gebeuren in deze regio veel innovatieve dingen."

Hier zie je spullen die over een aantal jaren in de winkel kunnen liggen. Als voorbeeld noemt Asselbergs een slim stickertje op je fruitschaal dat laat zien welk fruit rijp is en welk fruit over de houdbaarheid heen is. "Of een camera met infraroodlicht die in één klap een hele ziekenhuiszaal in de gaten houdt. De camera houdt de hartslag en bloeddruk bij van alle patiënten.”

Vaak is het idee nog niet helemaal uitgewerkt, maar zie je wel een voorloper van het eindproduct. “We zijn ooit uitgeroepen tot slimste regio van de wereld. Er gebeuren hier veel innovatieve dingen. We kunnen daar als regio ontzettend trots op zijn.”

Voor de befaamde ontwerper Maarten Baas was de Dutch Design Week 'het startschot', zo zegt hij zelf. Hij studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven met de meubellijn Smoke. Stoelen en kastjes werden in brand gezet en geblust waardoor ze hun herkenbare uiterlijk krijgen.

"Eindhoven heeft nog steeds een beetje dat calimerogevoel."

Volgens Maarten Baas is de Dutch Design Week niet alleen interessant voor de liefhebber. “Ontwerpen is iets voor iedereen. Alles is immers ontworpen: fietsen, kinderstoeltjes, auto’s.”

2600 ontwerpers laten negen dagen lang op verschillende plekken in de stad hun werk zien. “Voor iedereen is er wel wat. Van kinderen tot ouderen. Je kunt nooit alles zien. Als je wilt zien hoe kunstenaars en ontwerpers zelf werken met bijvoorbeeld keramiek of hout, kun je ateliers bezoeken. Als je van autodesign houdt, kun je naar het Klokgebouw. Je kunt zelf de onderwerpen kiezen die je leuk vindt.”

Volgens de ontwerper heeft de Dutch Design Week Eindhoven op de kaart gezet. “Eindhoven heeft nog steeds een beetje dat calimerogevoel: ‘We zijn heus wel groot’. Ik snap niet waar het vandaan komt. Eindhoven wordt door de Dutch Design Week veel serieuzer genomen door heel veel mensen. De stad is volwassener geworden.”

De Dutch Design Week is van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven. De ontwerpen van de TU zijn dagelijks van elf tot zes uur te zien op het Ketelhuisplein in Strijp-S.

Een van de werken van Smoke van Maarten Baas (foto: Frank Tielemans).
Een van de werken van Smoke van Maarten Baas (foto: Frank Tielemans).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.