Toon Francken (90) 'niet geholpen' als Rijk opruimen drugsafval betaalt

24 oktober 2022 om 16:29 • Aangepast 2 november 2022 om 16:32
nl
Toon Francken (90) uit Rijsbergen schiet volgens zijn advocaat Faton Bajrami niets op met het besluit van het kabinet om mee te betalen aan het opruimen van gedumpt drugsafval. De gemeente Zundert, waar Rijsbergen bij hoort, krijgt alle kosten vergoed, maar ze blijft proberen om die te verhalen op Francken. De advocaat spreekt daarom van een 'wassen neus'.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Eind vorige week werd bekend dat burgers of gemeenten bij wie drugsafval op hun grondgebied wordt gedumpt, de schoonmaakkosten vanaf volgend jaar grotendeels kunnen verhalen op de rijksoverheid. Het gaat om een bedrag van maximaal 200.000 euro.

Het kabinet stelt zich in drie gevallen, die zich alle in Brabant hebben voorgedaan, ruimhartiger op. Hierbij wordt de gehele saneringsoperatie vergoed:

  • Een enorme dumping op de Brabantse Wal.
  • Het amfetaminelab in Neerkant.
  • De vorig najaar ontdekte lozing op een stuk grond van Toon Francken in Rijsbergen.

Faton Bajrami, advocaat van de negentiger: “Ik noem het een wassen neus. In de Kamerbrief staat inderdaad dat er twee ton vrijkomt, maar op het eind valt ook te lezen dat overheden als provincie en gemeente door moeten gaan met hun pogingen om de schade te verhalen op de veroorzaker. Het is een gebaar voor de bühne", verduidelijkt de Bredase advocaat.

"Via via heb ik begrepen dat de gemeente Zundert bij haar voornemen blijft om de kosten door te berekenen aan mijn cliënt. Ze heeft ook al beslag gelegd op zijn huis. B en W blijven erbij dat hij verantwoordelijk is voor de dumping, ook al bewijzen deskundigen het tegendeel.”

Spoed gevraagd
Ondertussen zit Bajrami uiteraard ook niet stil. Hij had al een procedure bij de Raad van State aangespannen. De advocaat wil het besluit aanvechten van burgemeester en wethouders van Zundert om Francken op te laten draaien voor de kosten. Nog deze week zal hij het hoogste rechtsorgaan van ons land om spoed manen.

Ook gaat hij bij de gemeente nog eens stukken opvragen waaruit zou blijken dat Strukton Militeutechniek al eind april 2020 concludeerde dat de verontreiniging in een sloot was ontstaan en dus buiten het perceel van Francken. Ook zou toen zijn vastgesteld dat de verontreiniging zich via de sloot en het grondwater heeft verspreid onder het stuk grond van zijn cliënt.

De raadsman gaat ook BIJ12 om opheldering vragen. Deze, landelijk opererende, organisatie ziet toe op de uitvoering van de subsidieregeling opruiming drugsafval. Bajrami: “Voor het opruimen van drugs bij mensen als mijn cliënt wordt dus extra geld uitgetrokken. Dan lijkt het erop dat je onschuldig bent, maar in de praktijk heb ik grote twijfels bij de juridische haalbaarheid. Waarom zou de gemeente anders zo voet bij stuk houden?”

Het gaat niet goed met Francken
Overigens krijgt Francken amper iets mee van de discussie over het drugsafval dat deels op zijn grondgebied is gevonden. Zijn (geestelijke) gezondheid heeft mede door de aanhoudende beschuldigingen die de gemeente heeft geuit een optater gekregen. Bajrami hoopt hem zoveel mogelijk uit de wind te houden. Bij nieuwe ontwikkelingen heeft hij vooral contact met diens dochter.

De gemeente Zundert bevestigt dat ze de kosten op Francken als eigenaar van het perceel aan de Pater Taksweg zal gaan verhalen. Volgens haar is de drugslozing aan hem toe te rekenen, zo blijkt uit bodemonderzoeken. Een woordvoerder kon nog niet zeggen wanneer de bodemsanering begint. Hij laat ook weten dat de gemeente blij is met het nieuws dat het Rijk wil meedenken en bereid is financieel maatwerk te bieden in deze zaak.

LEES OOK:

Drugsafval gedumpt: zo wordt het (voor veel geld) opgeruimd

Drugsafval in de natuur, boswachter Erik streed jaren voor vergoeding

Toon Francken (90) moet drugsafval opruimen: gemeente houdt voet bij stuk

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.