John Frenken gaat provinciale verkiezingskar trekken van BBB: 'Tien zetels'
“Nadenken doe je van tevoren en ik heb er dus ook mijn gedachten over laten gaan voor het geval ik lijsttrekker zou worden. Ik zou het prima vinden en ga er met alle plezier mijn schouders onder zetten”, vertelt Frenken, die formeel een slag om de arm moet houden. In november nemen de leden een definitief besluit.
Elkaar beter leren kennen
De nominatie van Frenken komt niet uit de lucht vallen. Hij is ruim twaalf jaar politiek actief geweest in de gemeente Son en Breugel, waarvan twee en een halve periode als wethouder voor Dorpsvisie. Bovendien is hij zich in alle stilte al ruim een jaar aan het voorbereiden. Met een stuk of dertig andere potentiële Statenleden. Ze zijn al verscheidene keren bij elkaar gekomen, voor workshops, cursussen en discussies. Maar vooral om elkaar beter te leren kennen, op allerlei vlakken.
“Tijdens één van die sessies werd aan iedereen gevraagd wie de beoogd lijsttrekker voor Brabant zou moeten zijn. Het bestuur heeft die reacties verzameld en mij vervolgens aangezocht. Ik was positief verbaasd”, vertelt Frenken, die niet bepaald om een agrarische achtergrond werd uitverkoren.
"Ik ben de burger onder de boeren."
“Ik heb wel eens gekscherend gezegd: ik ben de burger onder de boeren. Indirect heb ik door mijn functie als wethouder wel veel met het buitengebied te maken gehad, door gesprekken over de transitie van het platteland, en zo kwam ik ook met de BBB in contact.” En dus ook met hét gezicht van de partij, Caroline van der Plas. Frenken: "Ongelooflijk, wat een bezige bij. Ik heb echt heel veel respect voor haar."
De BBB heeft de ambitie om na Den Haag ook de provincie te veroveren. “We willen ook in Brabant het eerlijke verhaal vertellen. En we vinden het heel belangrijk dat die deadline van 2024, als de boeren in onze provincie aan de nieuwste milieueisen moeten voldoen, van tafel gaat. Waarom zouden er in Brabant strengere regels moeten gelden?”
"Op alle vlakken ons boerenverstand gebruiken."
“We hebben uiteraard meer pijlen op de boog: zo spoedig mogelijk meer huizen voor jongeren. En de terugkeer van verzorgingshuizen. Jaren geleden zijn die wegbezuinigd, dat moet worden hersteld. Het zijn wel onze ouders die hierdoor worden getroffen. De BoerBurgerBeweging mag dan een agrarische oorsprong hebben, ik vind het belangrijk dat we op alle vlakken ons boerenverstand gebruiken.”
Frenken zal er graag de barricaden voor opgaan. De plaatselijke politiek zei hij deze zomer vaarwel, maar het zwarte gat is nog ver weg van hem. In alle rust probeert hij met een groep BBB’ers een stevig fundament te leggen voor het verkiezingsprogramma, de kandidatenlijst, de verkiezingen en vervolgens, als de voortekenen niet bedriegen, de entree in het provinciehuis.
Frenken twijfelt er niet aan: “We pakken minstens tien zetels. Daar gaan we voor”, zegt-ie lachend, maar niet als een boer met kiespijn. Hij meent het serieus.