Flatbewoners grijpen naast korting op energierekening: 'Hoe kan dat nou?'

4 november 2022 om 07:00 • Aangepast 6 november 2022 om 12:39
nl
Frank de Bie uit Den Bosch baalt enorm. De 190 euro korting in de maanden november en december op de energierekening van het kabinet dreigt aan hem voorbij te gaan. Frank huurt een flat, en als energie in de huurprijs zit inbegrepen, kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor de financiële tegemoetkoming.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Frank kan er niet over uit. “Deze regeling is bedoeld voor alle Nederlanders", zegt hij. "Het gekke is alleen: niet iedereen krijgt het. Hoe kan het dat iemand uit de Quote 500 de tegemoetkoming wel krijgt, maar iemand onder de armoedegrens niet? Dat is krom.”

"Het is onduidelijk of we recht hebben op het geld."

Het frustreert hem en de andere bewoners van de flat dat er veel onduidelijkheid over is. “We hebben een eigen elektriciteitsmeter, maar geen individueel contract met een elektriciteitsleverancier. Het is onduidelijk of we recht hebben op het geld", aldus Frank.

De bewoners hebben mails gestuurd en gebeld met de woningcorporaties, maar die geven geen gehoor, of ze geven wisselende antwoorden.

Een bewoner kreeg te horen dat ze geen recht hadden op de tegemoetkoming, omdat ze grootverbruiker zijn. “Hoe kan dat nou?", zegt Frank. "We hebben allemaal een klein appartement met slechts één slaapkamer.”

In de flat waar Frank woont, wonen ook veel senioren die moeten rondkomen van een sociaal minimum en dus onder de armoedegrens wonen. Ze kregen wel steun van de gemeente voor de hogere gasrekening, maar lopen deze tegemoetkoming dus mis, terwijl juist zij de eenmalige bijdrage goed kunnen gebruiken.

"Ik verwacht dat er snel iets gaan veranderen, dit kan zo echt niet."

Dat de prijs in het huurcontract zit, is volgens raadslid Paul Kagie van Leefbaar Den Bosch geen reden om deze mensen uit te sluiten van de compensatie. “Ook al hebben ze blokverwarming, ze wonen niet allemaal in hetzelfde huis en hebben ook niet allemaal dezelfde verwarming. Ze betalen individueel de rekening en dus hebben zij net als alle andere Nederlanders recht op die compensatie”, aldus de wethouder.

Dinsdag gaat gemeente Den Bosch in gesprek over de compensatie. Dan zal worden voorgesteld dat Den Haag de regeling aanpast, zodat ook de huurders die nu buiten de boot vallen in aanmerking komen.

Kagie weet zeker dat deze situatie niet alleen in Den Bosch speelt. "De druk op Den Haag vanuit de gemeenten is dus groot, ik verwacht dat er dus snel iets gaat veranderen. Dit kan zo echt niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!