Opnieuw fout in RIVM-lijst van piekbelasters: minister baalt 'enorm'
In april kwam naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Dit keer heeft de fout 'betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen', zo schrijft de minister aan de Kamer. De impact van deze laatste fout is nog niet bekend. Daarover wordt later deze maand meer duidelijk.
"Dit is niet de eerste keer dat de door het RIVM geleverde informatie op een later moment gecorrigeerd moet worden. Als minister moet ik kunnen vertrouwen op de informatie die ik aangeleverd krijg van een onafhankelijk wetenschappelijk kennisinstituut als het RIVM. Dit vertrouwen bleek in dit geval onterecht", stelt Van der Wal.
'Zeer betreurenswaardig'
Door de fout zijn er bedrijven onterecht op de lijst gekomen. "Zeer betreurenswaardig", vindt de minister. Ze vraagt het ministerie van VWS ervoor te zorgen dat de systemen van het RIVM door een externe partij worden onderzocht.
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, noemt de nieuwe fout 'gênant'. Ook geeft hij aan dat het een fout 'met consequenties' is. De gang van zaken toont volgens hem aan dat het gebruik van generieke modellen voor de aanpak van individuele ondernemers ongeschikt is. Daar is volgens Van der Tak al vaker kritiek op geuit.
Het RIVM 'betreurt de verwarring' die bij agrarische bedrijven is ontstaan door de fout. Die kwam aan het licht nadat de achterliggende data van de lijst waren opgevraagd via de Wet Open Overheid (Woo). "Agrarische bedrijven hebben op basis van de Woo kritische vragen aan het RIVM gesteld over deze lijst", geeft het RIVM aan. Daardoor kwam aan het licht dat er onjuiste emissiefactoren zijn gebruikt.
Debat op scherp
Intussen zet landbouwminister Piet Adema het stikstofdebat op scherp door opnieuw vragen op te werpen over de stikstofdeadline van 2030. Die zou volgens hem in gebieden waar de natuur al goed hersteld is, ook best een paar jaar later kunnen, meldt Trouw woensdag. Het kabinet verkeerde afgelopen zomer nog in zwaar weer toen CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei dat 2030 voor hem 'niet heilig' was.
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes loste dit in zijn advies op door 'vooralsnog' vast te houden aan 2030 voor halvering van de uitstoot, met twee meetmomenten in 2025 en 2028. Eventueel kan dan tussentijds de datum worden verschoven. Volgens Adema heeft Remkes de deadline daarmee 'sterk genuanceerd'. "De voorwaarde blijft dat de natuur zich moet herstellen", zegt de bewindsman. Adema deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met boeren in het Friese Drachten.