Je eerste Michelinster op zak en dan? 'Elke dag nog beter worden'
Restaurant Vigor in Vught kende drie maanden een vliegende start. Toen moest de deur dicht vanwege de pandemie. Er bleef één jaar over om te laten zien wat ze in huis hadden. “We hebben in zo'n korte tijd een hoog niveau neergezet en daar zijn we voor beloond", vertelt mede-eigenaar en chef-kok Lars Albers. Die beloning in de vorm van een Michelinster omschrijft hij als euforisch, een roze wolk. Om toch weer over te gaan tot de orde van de dag.
“We zijn vooral bezig met de vraag ‘wat kan er beter’. We zijn bezig met een nog mooiere beleving voor gasten en kijken naar alle details. Als simpel voorbeeld: als het regent draaien we andere muziek dan wanneer de zon schijnt. En we hebben sinds kort ook een haal en brengservice voor de gasten."
Ook bij restaurant Alma is de rook inmiddels opgetrokken vertelt Malou Hagenaars, eigenaresse en wijnkelner. Zij en haar partner Wouter van Laarhoven zagen na de grote prijzen (ze ontvingen een ster én Malou werd uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland) een stroom aan reserveringen op zich afkomen.
“Onze avonden lopen doorgaans gestroomlijnd, juist omdat we de gasten kennen. Nu kwam er een golf aan nieuwe mensen die niet leek te stoppen.”
Ze merken dat het aantal gasten stabiel is en de aantallen hoger zijn dan voorheen. Toch ervaart Malou geen extra druk om te presteren. “Je merkt wel dat je voorheen juist een underdog was. Mensen komen eten en zeggen: jullie verdienen écht een ster, het is zo goed. Dat is leuk, je bent een soort verrassing. Die situatie is nu anders. Gasten weten waar ze voor komen. Het zijn mensen die doelbewust een avond willen genieten. Dat geeft wel een soort rust.”
"We blazen niet hoog van de toren. We moeten het laten zien op het bord, in het glas en in het restaurant.”
Ook Albers heeft geen last van prestatiedrang nu de ster op de gevel prijkt. “Je krijgt de ster om wat je hebt gedaan, niet om wat je nog gaat doen.” Al zou hij ooit best graag nog eens een tweede ster willen. “Maar ik ben voorzichtig. We blazen niet hoog van de toren. We moeten het nu laten zien op het bord, in het glas en in het restaurant.”
Restaurant Pikaar opende de deuren in juni 2021, nog geen jaar later (mei 2022) ontving het een Michelinster. De 26-jarige chef-kok en eigenaar Cas Pikaar begon zijn eigen zaak vlak na corona. "Een Michelinster is van jongs af aan een droom geweest. Dit vak is voor mij een roeping. Ik heb vooral heel veel passie voor het koksvak zelf."
"Elke dag moet beter zijn dan de dag ervoor. Dat is mijn streven en dat blijft zo."
Hij is enorm blij met de erkenning maar blijft er nuchter onder. "Een ster is een kers op de taart, maar dat is niet het belangrijkste waar het om draait. We zijn elke dag aan het verbeteren en aan het groeien. Dat is mijn streven en dat blijft zo."
Het belangrijkste voor de ondernemers is toch een stabiel jaar voor de toekomst. Waarin de deur niet op slot hoeft vanwege een pandemie. “Even pas op de plaats en fatsoenlijk een jaar open zijn. Met het team groeien en zorgen dat we die bezetting kunnen handhaven. Daar zou ik al heel tevreden mee zijn", vertelt Malou. Dat geldt ook voor Pikaar: “Het streven is iedere dag een mooie, volle zaak met tevreden gasten en tevreden personeel. Dan ben ik ook tevreden."
LEES OOK:
Drie nieuwe sterrenrestaurants in Brabant
Restaurant Alma totaal overrompeld door Michelinster: 'Dit is bizar'