Loslopende herdershond bijt reekalf dood: 'Een enorme lijdensweg'

5 november 2022 om 17:44 • Aangepast 14 november 2022 om 15:46
nl
Een loslopende Duitse herdershond heeft vrijdagmorgen een jong reekalf aangevallen in natuurgebied de Krabbenbosschen in Breda. Het jonge diertje overleefde de aanval niet, ondanks verwoede pogingen van Caroline en haar man Paul uit Breda. "Dit is gewoon kansloos, dit is wat je nooit wil meemaken."
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

De eigenaar van de hond was niet in de buurt toen het gebeurde. "Ik was zelf met onze bordercollie aan het wandelen, aangelijnd zoals het hoort, toen ineens een ree uit de bosjes kwam met daar achteraan een hond." De herder had al snel het kalfje te pakken. "Het was verschrikkelijk, daarna probeerde hij ook nog onze hond aan te vallen."

Caroline belde snel haar man en die kwam er meteen aan. Hij probeerde nog met een doek het bloeden te stoppen. "Maar tevergeefs, helaas." Ondanks de grote schrik, gaat het nu goed met Caroline en haar hondje. "Gisteren was ik nog erg in shock, nu ben ik wel al wat bijgekomen." Ze vindt dat die herder nooit los had mogen lopen. "Je weet nooit wat je hond doet. Daarom loop ik altijd met de hond aan de lijn."

"Helaas komt dit toch nog regelmatig voor."

Boswachter Floris Hoefhakker baalt enorm van het voorval. "Honden horen in dit gebied aangelijnd te zijn, maar helaas komt dit toch nog regelmatig voor." Volgens de boswachter is het met een reden dat honden soms aan de lijn moeten. Een bos wordt namelijk ingedeeld in verschillende zones. In sommige gebieden mogen honden wel loslopen, in andere gebieden niet. "Dat is zo gedaan om wild in het bos te kunnen beschermen."

Loslopende honden zijn een gevaar voor reeën. Een ree is volgens de boswachter een vluchtdier. Dat betekent dat het diertje begint met rennen zodra het zich aangevallen voelt. "Dat is niet voor maar een paar meter, maar dat kan echt honderden meters zijn", legt Hoefakker uit. Daarbij kan er nog meer gevaar ontstaan. "Een ree, of haar of zijn kalf, kan dan ook zomaar de weg oprennen en doodgereden worden. Dat is ook gevaarlijk voor automobilisten."

"Dit soort leed moet iedereen willen voorkomen."

Vooral de kalfjes zijn kwetsbaar. "Een reekalf ligt op de grond en is daardoor erg kwetsbaar. Een hond kan dan, zoals in dit geval, erop afrennen en het kalf in de nek vastpakken." Het kalf is dan niet meteen dood. "In dit geval heeft het dier ook nog een half uur liggen spartelen. Dat is een enorme lijdensweg voor zo'n beestje geweest."

De boswachter wil graag dat hondeneigenaren zich bewust zijn van de aard van hun dier. "Veel hondensoorten zijn gefokt om te jagen. Ook al hebben wij ze leuk als huisdier, dat instinct zit er nog altijd." Als de eigenaren dat beseffen, kunnen er volgens Hoefhakker een hoop problemen voorkomen worden. "Dit soort leed moet iedereen willen voorkomen", zegt Hoefhakker stellig.

De boswachter wil iedereen op zijn hart drukken om honden alleen los te laten lopen in de gebieden waar dat mag. "Als we erachter komen dat dat niet gebeurt, kan de eigenaar een fikse boete krijgen." Als een hond ook nog eens gebruikt wordt voor bewust jagen, zijn de gevolgen nog groter. "Dan overtreed je de wet en kan er een rechtszaak volgen en beginnen de boetes vanaf de vijfhonderd euro. Let dus goed op wat je doet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!