Schilderij Vincent van Gogh onbeschadigd na actie door klimaatactivisten

5 november 2022 om 13:53 • Aangepast 14 november 2022 om 16:03
nl
Het schilderij De Zaaier van Vincent van Gogh is niet beschadigd nadat er soep tegenaan werd gegooid door klimaatactivisten. Dat gebeurde vrijdag in Rome. De lijst van het schilderij liep wel lichte beschadigingen op. De Zaaier hangt als bruikleen van het Kröller-Müller Museum in Palazzo Bonaparte, als onderdeel van een Van Gogh-tentoonstelling.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De vier klimaatactivisten die de soep tegen het werk gooiden zijn aangehouden. Het schilderij werd na de actie meteen uit de zaal gehaald.

"Hoe belangrijk de klimaatboodschap ook is, kunst is weerloos", schreef het Kröller-Müller Museum vrijdag in een verklaring. "Acties die tot schade kunnen leiden, ten behoeve van welk doel dan ook, wijst het Kröller-Müller Museum ten zeerste af."

Het werk dat in Rome hangt is geschilderd in 1888. Palazzo Bonaparte heeft in totaal vijftig Van Gogh-schilderijen te leen gekregen voor een expositie. Van Gogh heeft meer dan dertig tekeningen en schilderijen met het thema zaaiers op zijn naam staan.

Ultima Generazione (Laatste Generatie) zit achter de actie. Het is een afsplitsing van Extinction Rebellion. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA lijmden activisten van deze groep zich eerder vast aan een kunstwerk van Sandro Botticelli. Activisten wereldwijd vragen de laatste maanden aandacht voor de klimaatcrisis door wereldberoemde kunstwerken bij hun acties te betrekken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!