Vanaf nu staan er ook mobiele flitspalen langs Brabantse wegen
"Flitspalen zijn er niet om de staatskas te spekken, maar om de verkeersveiligheid te bevorderen", reageert verkeersdeskundige Paul van de Coevering van Breda University. Dat er ook in Brabant mobiele flitspalen komen, kan hij alleen maar toejuichen.
De afgelopen twee jaar zijn er verschillende proeven geweest met de mobiele flitspaal. "Het grote voordeel van zo'n paal is dat hij snel geplaatst kan worden zonder dat er vergunningen aangevraagd hoeven worden. Dankzij zonnepanelen hoeven er ook geen elektriciteitskabels aangelegd te worden."
In Brabant maken Bergen op Zoom (Randweg West) en Tilburg (Ringbaan-Zuid) als eerste kennis met de verplaatsbare flitspaal. "Zulke palen werken goed op plekken waar gemakkelijk te hard wordt gereden", zegt de Bredase verkeersdeskundige. "Denk aan plekken waar aan de weg wordt gewerkt. Zodra het klaar is, kunnen ze ook weer weg."
"Ook brede wegen nodigen vaak uit tot hardrijden terwijl dat tot overlast en gevaarlijke situaties leidt", gaat de verkeersdeskundige verder. "Denk aan Heense Molen waar oversteken niet zonder risico was."
"De flitspaal, de flitsmeldingen en de mobiele flitspaal werken psychologisch", vertelt Paul van de Coevering. "Automobilisten weten dat ze risico lopen en letten bewuster op hun snelheid. Vaak rijden bestuurders niet expres te hard, maar gaat dat 'vanzelf' doordat het lijkt dat ze niet hard rijden. Tegen de notoire hardrijder is geen kruid gewassen."
LEES OOK:
Mobiele flitspaal brengt eventjes rust in Heense Molen: 'Een enorm verschil'
4 verplaatsbare flitspalen gaan automatisch boetes versturen