Zakenvrouw van het Jaar komt uit Brabant en kan een goede las leggen
Ze heeft het sinds de bekendmaking nog drukker dan ze het al had. Dat vertelt ze aan de telefoon in de auto, tijdens een van de enige beschikbare momentjes die ze nog heeft. “Ik krijg de ene aanvraag na de andere, klanten komen bij ons langs om me te feliciteren en het werk gaat gewoon door. Maar het is onwijs leuk om te winnen, het is de grootste prijs die je kunt winnen als vrouwelijk ondernemer.”
"Ze zijn met carnavalsmuziek in de limousine naar huis gereden, het was een feestje."
De prestigieuze prijs staat bekend als de Prix Veuve Clicquot. In Nederland wordt hij sinds 1981 uitgereikt. De onderneemster kreeg de trofee maandag overhandigd in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum door minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat). Als jongste genomineerde had ze niet verwacht te winnen.
“Maar zes weken geleden had ik ineens Annemarie Jorritsma (juryvoorzitter van de prijs en voormalig minister Economische Zaken, red.) aan de lijn. Zij vertelde me dat ik gewonnen had.” Vanaf dat moment moest ze het nieuws nog even voor zich houden, want pas zes weken later werd de prijs uitgereikt.
“Zeven van onze collega’s zijn maandag met een roze limousine naar de uitreiking gebracht. Zij wisten niet waar ze naartoe gingen en wat er zou komen. Ze dachten aan een brainstormsessie op de hei ofzo, dus het was een echte verrassing voor ze.” En ook na afloop hebben de collega's nog een tijdje doorgefeest. “Ze zijn met carnavalsmuziek in de limousine naar huis gereden, het was een feestje. Het blijven toch Brabanders hè.”
“Ik wilde weten hoe dat is, hoe zwaar het is en ervaren dat je niet in een korte broek kunt lassen in de zomer.”
Groenenboom wist al heel jong dat ze het bedrijf van haar vader wilde overnemen. Als 4-jarig meisje liep ze al aan zijn hand door de fabriek. Het bedrijf nam ze over op haar 23ste. Het eerste wat ze deed was een opleiding volgen tot lasser.
“Ik wilde weten hoe dat is, hoe zwaar het is en ervaren dat je niet in een korte broek kunt lassen in de zomer.” Het is niet zo dat ze nu dagelijks in de werkplaats staat te lassen. “Maar ik kan wel horen of iemand een goede las legt of niet.”
Het is uniek, een vrouw in de metaal. Bij Groenenboom werken geen vrouwelijke lassers, wel een vrouwelijke werktuigbouwkundige. Het aantal vrouwen bij het bedrijf is minimaal, geeft ze toe. "Maar het gaat niet alleen om vrouwen, het gaat om diversiteit. De leden van een team moeten goed bij elkaar passen en het liefste allemaal een andere studie hebben gevolgd. Met veel diversiteit in een team, maak je betere beslissingen."
"Leuk toch, een Groenenboom die een champagneboom krijgt!"
Uit haar toekomst, wil ze ‘alles halen wat erin zit.’ Ze ziet veel kansen voor Containerservice Groenenboom, wil groeien met het bedrijf en een spuiterij bouwen.
Maar ook de prestigieuze prijs brengt nog wat teweeg het komende jaar. “Ik bezoek het torentje van Rutte, er is een Uitblinkerslunch met koningin Máxima en we reizen af naar Reims, waar een champagneboom voor me wordt geplant. Daar heb ik al om gelachen met familie; een Groenenboom die een champagneboom krijgt. Dat is toch leuk!”
Kristel Groenenboom is komende zondag bij Omroep Brabant-tv te gast in de talkshow KRAAK.