Pierre Kartner, bekend als Vader Abraham, is overleden
Pierre Kartner werd op 11 april 1935 geboren in Elst in Gelderland. Drie jaar later verhuisde hij naar Breda, waar hij zijn hele leven zou blijven wonen. Hij probeerde in de jaren zestig op allerlei manieren een bestaan als artiest op te bouwen. Zijn echte succes begon in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie 'Huilen is voor jou te laat'.
Met een bolhoed en een aangeplakte baard bestormde Pierre Kartner in 1971 zelf de Nederlandse hitlijsten om er uit te groeien tot één van de succesvolste artiesten in de Nederlandse Top 40 ooit. En dat dankt hij vooral aan zijn creatie als Vader Abraham. Die had hij bedacht voor zijn carnavalshit 'Vader Abraham had zeven zonen’. Het werd zijn handelsmerk, het imago van de Bijbelse figuur zou hij nooit meer loslaten.
Smurfenlied
Maar nog grotere roem, ook internationaal, kreeg hij een paar jaar later met zijn Smurfenlied. Hij schreef het nummer voor een tekenfilm over de blauwe kaboutertjes. De single kwam meteen op nummer 1 binnen in de Top 40 en werd een wereldwijd succes. Van het Smurfen-album dat erop volgde, zijn over de hele wereld 18 miljoen exemplaren verkocht. Pierre Kartner zou voor altijd met het Smurfenlied geassocieerd worden. Toen er in 2011 een nieuwe Smurfenfilm verscheen stonden vooral Duitse televisiezenders weer in de rij voor de zanger uit Breda.
Kartner was als componist en producent bijzonder productief en succesvol. Hij schreef 1600 liedjes die hem 127 gouden platen opleverden. Daar zitten klassiekers bij als ‘Zou het erg zijn lieve opa' dat hij schreef voor Wilma en ‘Hij was maar een clown’, gezongen door Ben Cramer. Voor Corry Konings en de Rekels schreef hij in de jaren zestig het succesnummer ‘Huilen is voor jou te laat’. Het liedje over een verbroken relatie was bijna 43 jaar lang de meest succesvolle Nederlandstalige single.
Politieke aanklacht
Veel maatschappelijker was het nummer waarmee hij in 1974 een aanklacht leverde tegen de olieboycot die toen gaande was: ‘Den Uyl is in den olie’. Hij zong het samen met de politicus Boer Koekoek. Met Pim Fortuyn nam hij in 2002 de single: ’Wimmetje gaat, Pimmetje komt’ op. Het partijlied voor Leefbaar Nederland ging in tegen het bewind van toenmalig minister-president Wim Kok, maar het werd na de moord op Pim Fortuyn uit de roulatie genomen.
Zijn poging om een voet tussen de deur te krijgen bij het songfestival liep uit op een fiasco. Zangeres Sieneke haalde in 2010 met het nummer ‘Sha-la-lie’, geschreven door Pierre Kartner, niet de finale.
Kleine café
In 1976 zat Pierre Kartner in een klein café in een haven te wachten op een journalist. Die situatie beschreef hij in een lied dat zijn internationale doorbraak betekende: ‘Het kleine café aan de haven’. Volgens Kartner is dit nummer maar liefst 180 keer gecoverd, onder anderen door Nana Mouskouri en Demis Roussos. Zelf zong hij het liedje in verschillende talen in, van Duits (‘Die kleine Kneipe’) tot Japans.
Maar niet alles werd een succes. In 1996 lanceert hij een nieuw carnavalsnummer: ‘Als je inlegkruisje maar goed zit’. De Nederlandse radiozender Radio 2 vindt het onsmakelijk en ‘beneden de maat’ en draait het niet.
Lifetime Achievement
Hoewel hij zelf vaak klaagde dat hij niet de aandacht kreeg die hij verdiende, vooral ‘Hilversum’ liet na om hem ook in zijn hoogtijdagen te draaien, is hij verschillende keren geëerd. Op zijn tachtigste kreeg hij eindelijk de erkenning van zijn vakbroeders toen hij voor zijn hele oeuvre de Buma Lifetime Achievement ontving.
Kartner bleef de laatstje jaren buiten alle spotlights. Story bracht onlangs een verhaal dat hij een herseninfarct zou hebben gehad.
Pierre Kartner laat een vrouw en zoon na.