Toos blijft trots dat ze Kwatta-meisje was: 'Zit nog steeds in mijn hart'
De uitdrukking 'Aller ogen zijn gericht op Kwatta' is inmiddels net zo bekend als de fabriek en de chocoladerepen. Toos is er dan ook trots op dat ze zich een Kwatta-meisje mag noemen. Haar ‘harde schijf’, zoals ze haar geheugen noemt, functioneert nog optimaal, dus de herinneringen worden moeiteloos opgelepeld.
“Ik weet nog goed dat ik achter op het brommertje met mijn vader vanuit Made naar de Kwatta reed voor mijn sollicitatiegesprek. Het was 1957, ik had net mijn mulo-diploma gehaald en ze zochten een typiste voor de correspondentieafdeling. Op 20 augustus mocht ik beginnen, voor 90 gulden bruto per maand. Daar hield ik zestig gulden netto aan over. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen maar voor mij, een jong meisje van vijftien, was het een heel bedrag.”
“Ik moest keihard op die toetsen slaan om er een letter uit te krijgen.”
Toos heeft heel wat brieven en adresstickers uit haar typemachine gerammeld, of beter gezegd: geramd. Toos: “Haha, ik moest inderdaad keihard op die toetsen slaan om er een letter uit te krijgen. En dan had ik ook nog eens een heel strenge chef, meneer Smallegange. Eén klein foutje en je kon de hele boel opnieuw doen.”
De beste herinneringen heeft Toos aan het onderlinge contact met de meisjes en jongens van Kwatta. “We reisden vanuit alle richtingen naar de fabriek en als we dan op de Middellaan in Breda aankwamen, roken we buiten de chocolade al. Heerlijk! Het leuke was dat we niet alleen collega’s, maar ook vrienden waren. We deelden alles met elkaar, gingen met elkaar naar de stad en op stap, het was echt een heel fijne tijd. Met een aantal heb ik na een oproepje in de krant weer contact gekregen. BIjna 60 jaar later!”
Dan komt er een naam voorbij die je misschien niet meteen verbindt met Kwatta. Frans Derks, de zeer bekende, flamboyante, in 2020 overleden voetbalscheidsrechter. Hij werkte destijds als bedrijfsleider bij Kwatta.
“Frans liet ons ergens in een weiland in Breda rondjes lopen”
Toos: “Frans was echt een heel leuke, enthousiaste vent. Het verhaal ging dat álle meisjes van de Kwatta verliefd op hem waren. Hij was toen ook al sportief aangelegd en wilde ons in beweging krijgen. Dus richtte hij een sportclubje op en fietste ik 's avonds van Made naar Breda. Om daar ergens in een weiland rondjes te gaan lopen," lacht ze.
Na drie jaar correspondentie en adresstickers typen, had Toos het qua werk wel gezien bij Kwatta. Ze stapte op en begon bij metaalbedrijf Lips in Drunen. “Maar Kwatta zit nog steeds in mijn hart hoor. Net zoals de Kwatta-chocolade. Dat blijft toch de allerlekkerste. Jammer dat die niet meer wordt gemaakt.”
Toos heeft nog veel meer herinneringen gedeeld. Je hoort en ziet haar in Aller ogen zijn gericht op KWATTA, vanaf 15 november iedere dinsdagavond om 17.00 uur (daarna ieder uur herhaald) te zien bij Omroep Brabant.