Hennie stond in de frontlinie bij krakersrellen: 'Wij bepaalden de grens'
Tanks die door de straten rolden, tientallen gewonden en een explosie van geweld. In 1980 komt het meerdere malen tot een veldslag tussen krakers en politie en de Koninklijke Marechaussee in onder andere Amsterdam. Er heerste grote woningnood en krakers waren het er niet mee eens dat ze uit huis werden gezet. Hennie herinnert het zich nog goed, vertelt hij in het radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant.
“De jaren tachtig waren sowieso heel druk voor ons als ME, voor een groot deel door de krakersrellen. We hebben veel ontruimingen gehad, zoals bij kraakpand de Lucky Luyk en in de Vondelstraat. Allemaal rellen waarbij we vooraan in de linie stonden.”
Hij spreekt over barricades van krakers die de Landmacht en Marechaussee met grof geschut als tanks en pantserwagens om zeep hielpen. Toch heeft Van Bentum zich in die tijd nooit zorgen gemaakt. Hij ziet demonstreren nog altijd als groot recht en hij wist waar de grens lag. “Het was aan ons hoe ver we het lieten komen, wij bepaalden de grens. Ik heb nooit het gevoel gehad dat het onbeheersbaar is geweest.”
"Politiemensen worden nu met foto op social media gezet. Daar ben ik niet gelukkig mee."
Meer zorgen heeft hij over het huidige tijdperk. “Als ik naar de jaren tachtig kijk, zagen we een groot aantal mensen uit ideologisch oogpunt demonstreren. Denk aan kernwapens en woningnood. Als we door hun bril keken, hadden we daar begrip voor. Zij waren tegen het systeem en wij handhaafden de openbare orde.”
Hij noemt het een ‘vervelende ontwikkeling’ dat het geweld zich tegenwoordig niet per se tegen het systeem richt maar tegen personen. "Politiemensen worden tegenwoordig te pas en te onpas gefotografeerd en op social media gezet. Dan wordt uitgezocht waar ze wonen en staan ze ineens aan de deur bij het thuisfront. Daar ben ik niet gelukkig mee. Vroeger had ik nooit het gevoel dat ze bij me thuis langs zouden komen.”
Was vroeger dan alles beter? “Nee, dat geloof ik niet. De jaren tachtig waren wel heftig. Er speelden veel dingen tegelijk waar we veel werk aan hadden. Protesten bij de kerncentrale in Dodewaard, in Hoogerheide demonstreerden ze tegen de komst van kruisraketten, er waren transporten van radioactief afval van kerncentrales, een treinkaping, kroningsrellen en het bezoek van de Paus. Alles bij elkaar was dat veel.”
Wat hem in al die jaren wel opvalt, is dat er bij iedere demonstratie wel een groep relschoppers aansluit die alleen maar komt om rotzooi te trappen. “En dat is de moeilijkste groep, zij lopen alle rellen af. Die groep bestaat nog steeds en is ook groter geworden. Corona heeft meegespeeld, er zijn een hoop frustraties en ook social media kan olie op het vuur gooien."
Omroep Brabant Radio duikt deze week in Het Gevoel van de Jaren 80. We stappen in een tijdmachine en gaan zo’n 40 jaar terug in de tijd. Je hoort nog deze hele week de beste muziek uit de jaren 80. Wil jij exclusief naar de film 'E.T.' in de bioscoop? Luister naar 'Het Gevoel van de Jaren 80' en win kaartjes!